RitzFlitz (25): Zomerfunk (2)

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Goede funk is zoals ik al eerder heb geschreven tijdloos, dus de hierna genoemde zomerfunk hoef je niet per se in de zomer te draaien want het swingt in elk jaargetijde. Maar met deze selectie kun je  een mooie zomerdag wel aardig ‘opfunken’. Beschouw deze bijdrage maar als tips en aanbevelingen. Wellicht ken je sommige nummers al, maar misschien ook niet. Er zitten wat oudere en wat nieuwere albums tussen. Eén ding hebben ze gemeen: ze swingen en zijn funky.

wouter wierda-neobashWouter Wierda ‘Neobash!’ (2012)
In de link onderaan tref je een (helaas zeer kort) live-optreden aan van saxofonist/producer Wouter Wierda. Nummers van het album ‘Neobash!’ zijn wel genoemd op hun YouTube-pagina, maar zijn helaas niet af te spelen. Onder een ander filmpje van de band en op een ander YT-kanaal zag ik een beschrijving van ‘MegaStormx’ die aardig goed beschrijft wat je van deze plaat kan verwachten.

“NEOBASH! is een high-energy mix van hiphop, jazz, funk, beats en dance. Op eigen wijze worden electronica en sounddesign verweven met dampende blazerspartijen, groovy baslijnen en dwingende drums. In de muziek transformeren hiphop beats tot jungle en dub step om net zo makkelijk over te gaan in highspeed blazersthema’s met een jazzvibe. Deze organische mix van electronica, raps en live bespeelde instrumenten is Neobash!, een trip die je moet ervaren om na te vertellen.”

Waarschijnlijk is dit geschreven door een hele grote fan van de band. Het doet me altijd plezier om een goed Nederlands funkproduct aan te bevelen. De geluidskwaliteit van de opnames zijn uitstekend. Op een volwassen installatie komt het aardig de huiskamer binnen. Aanbevolen!

ferry ultraFerry Ultra and the Homeless Funkers (2012)
Deze CD maakt je heel erg vrolijk! Veel nummers zijn op een één of andere manier bekend, maar steeds in een ander jasje gegoten en gespeeld door echte muzikanten. Naar mijn idee staat er van de twaalf nummers er maar één inkakkertje op. Naast veel andere artiesten doen bijvoorbeeld Ashley Slater, Roy Ayers en Karl Denson mee. Dit album past helemaal in de vrolijke ‘zomerfunkhoek’ en is zeker aan te raden. Via deze link: https://pro.beatport.com/release/ferry-ultra-and-the-homeless-funkers/962008 vind je een aardig stukje over de band en je kunt het album meteen bestellen.

Spunk-‎Tighten it UpSpunk ‘Tighten it up’ (1981)
Dit is van de hier vermelde albums de ‘oudste’ release, maar zeer zeker niet belegen. 34 jaar geleden kwam deze LP uit en hij klinkt naar mijn idee nog steeds actueel. Ik kocht deze LP begin jaren tachtig in een ‘hippe’ kledingzaak. Sommige van dergelijke winkels verkochten toen naast kleding  bovengemiddeld goede platen in hun zaak. Eerder heb ik in één van de ‘flitzen’ een paar nummers van deze band bij een bijdrage geplaatst. Bij deze flitz twee andere nummers van dit briljante album. Het eerste nummer ‘La Bimini’ lijkt in eerste instantie een beetje gladjes, maar is op een bepaalde wijze toch zeer aangenaam en soulful.

Tassel & NaturalTassel & Naturel ‘Food for thought’ (2007)
Het nummer ‘Let love shine’ van Tassel & Natural is naar mijn idee één van de beste zomernummers die ooit zijn gemaakt. Maar goed, dat is een persoonlijke en arbitraire opvatting. In welk jaargetijde ik dit nummer ook hoor, het maakt niet uit hoe vaak, het blijft een topnummer. Waarschijnlijk wordt dat mede veroorzaakt doordat Marcus Miller op deze song meespeelt. Marcus staat altijd garant voor grote kwaliteit. Liefhebbers van zijn stijl zullen hem hoogstwaarschijnlijk meteen hebben herkend. Uiteraard is hij niet alleen verantwoordelijk voor de klasse van dit nummer want alle andere muzikanten zijn ook erg goed. Deze band, waarvan Alexandre Tassel en Guillaume Naturel de oprichters en belangrijkste leden zijn, hebben buiten dit album nog drie andere uitstekende CD’s uitgebracht. Niet alleen ‘Food for thought’ is prima maar ook de andere drie. Ik zou zeggen: check ze allemaal.

Thumpin' Live - Michael MansonMichael Manson ‘Thumpin’ Live’ (2014)
Doorgewinterde funkateers kennen Michael Manson als bassist van de briljante live-concerten van George Duke. Een enorm grote kerel waarbij het net lijkt alsof hij een luciferhoutje in plaats van een basgitaar beet houdt (ietwat overdreven natuurlijk). Hij heeft niet alleen met Duke gespeeld, maar vóór de live dubbel CD ‘Thumpin’ Live’ een drietal andere CD’s onder zijn eigen naam uitgebracht. Check deze pagina maar eens: http://myiesstore.com/michaelmanson/.Het live-album van Manson is een goede en aangename plaat, alleen had ik iets meer pit verwacht. Maar de muziek doet het op een zwoele zomeravond prima. Af en toe is het erg smooth, terwijl hij op de andere albums (niet op alle nummers), en tijdens de optredens van Duke hele heftige baspartijen neerzette. Vermeldenswaard is nog dat er van deze CD ook een DVD is uitgebracht. Een voorbeeld van dat erg lekkere, vuige, rauwe, funky basgeluid van Manson vind je hieronder in ‘Everyday Hero’ van het George Duke album ‘Dukey Treats’ uit 2008; een extreem lekker funky nummer!

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*