RitzFlitz (84): Doug’s Party Mix

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Na het verschijnen van zijn funky album Blomp in 2012 (zie RitzFlitz 13) bracht bassist Doug Johns in 2016 het meer fusion georiënteerde album Vodka in the woodpile uit. Die plaat is weliswaar niet op Funkblog besproken maar is voor de liefhebbers van het spel en de muziek van Johns zeer aan te bevelen. Het meest recente album van Johns is het dit jaar uitgebrachte Doug’s Party Mix. Daarover gaat deze RitzFlitz.

Doug’s Party Mix is zeer de moeite waard. Zoals ik al in 2014 schreef wordt de muziek van Johns wel omschreven als een soort van ‘Tower of Power on steroids’. Als je de bij RitzFlitz 13 gevoegde YouTube-links nog eens aanklikt begrijp je precies wat hiermee wordt bedoeld.

Als je Doug’s Party Mix beluistert ligt een vergelijking met Tower of Power ook weer voor de hand. De combinatie van een grootse ritmesectie en blazers is weer behoorlijk funky en past helemaal bij de karakteristieke stijl van Johns. Ik schrijf overigens wel ‘blazers’ maar bij de meeste nummers waar blaasinstrumenten te horen zijn, staat bij de bezetting maar één blazer vermeld. Waarschijnlijk heeft die blazer meerdere partijen ingespeeld zodat het als een volledige sectie klinkt. In elk geval: erg lekker.

Johns is een exponent van de instrumentale funk. Dat is op Doug’s Party Mix niet anders. De CD telt 8 nummers en duurt helaas maar 31:40. Tracks 1 en 2 zijn zeer funky. Nummer 3 neigt meer naar de funky-fusion. Track 4 is daarentegen balladachtig met uiteraard wel fraai basspel. Track 5, 7 en 8 zijn ook weer behoorlijk funky. Song nummer 6 is ook funky maar met een bluegrass-tintje.

Voor de liefhebber van instrumentale funk is deze uitgave interessant genoeg om aan te schaffen lijkt me. De clipjes hieronder geven een goede indruk.

En live:

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*