RitzFlitz (13): Doug Johns

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Wellicht hebben jullie opgemerkt dat ik kick op funk met pittig en bovengemiddeld goed baswerk. Bassist Doug Johns is exponent van het maken van zulke funk. Zijn muziek wordt door anderen wel omschreven als ‘super funky extreme bass music’ en dat klopt wel redelijk. De albums van Doug Johns bevatten ook wel nummers die meer naar fusion of soul neigen, maar ook die zijn het beluisteren meer dan waard.

Het zou alleraardigst zijn als Johns een keer in Nederland zou optreden. Ik heb wel eens met hem hierover gemaild. Doug ziet dat ook wel zitten, maar voor één of twee optredens is dat economisch niet verantwoord en daardoor nauwelijks interessant voor hem. Het liefst zou hij een ‘tour(tje)’ in Europa willen maken, maar dat kan ik helaas niet voor hem organiseren.

Doug Johns - StankEen aardig feitje is dat toen zijn CD ‘Stank’ uitkwam, ik die eerder in bezit had dan hijzelf. Het bleek om een ‘proefdruk’ te gaan. Eigenlijk had Doug die moeten krijgen, maar CD Baby had die per ongeluk naar mij gestuurd. Later heb ik van hemzelf de goedgekeurde versie ook ontvangen.

Als je de YouTube-links naar zijn muziek hieronder volgt zul je horen dat zijn muziek soms doet denken aan een ‘Tower of Power on steroids’. De combinatie van alle instrumenten bij elkaar maakt een nummer als “Pimpasaurus Rex” wel heel erg aanstekelijk. Toch moeten even de baspartijtjes (en ook wel de blazers) in dat nummer apart genoemd worden omdat die geweldig en zeer funky zijn.

Ik zou zeggen: geniet van zijn muziek, en als je nooit eerder van Doug Johns hebt gehoord zal je vast onder de indruk zijn. Degenen die zijn muziek al kennen weten wat ze te wachten staat.

Dit zijn de albums die de bassist tot nu toe heeft gemaakt:
Doug Johns “Doug Johns” (2006)
Doug Johns “Pocket full of nasty” (2008)
Doug Johns “Stank” (2010)
Doug Johns “Blomp” (2012)

Aan te schaffen bij hemzelf via de webpagina: http://myiesstore.com/dougjohns/, of natuurlijk via CDBaby!En live in een studio- of oefenruimte:


Plaats reactie

Your email address will not be published.

*