The Funk Experience

{0 Comments}

Mannen die hun sporen lang en breed hebben verdiend in de funkwereld hadden de behoefte ‘to restore and refresh the music of Funkadelic’. Het gaat om William “Billy Bass” Nelson (Funkadelic), Gary “Mudbone” Cooper (P-Funk, Bootsy’s Rubber Band, Sly Fox) en Tracey “Spacey T” Singleton (Fishbone, Mother’s Finest, Soundbarrier). Samen vormen ze The Funk Experience en geven ze momenteel met enkele speciale gasten een paar concerten in de Verenigde Staten.

Billy Bass Nelson is de oprichter en oorspronkelijke bassist van Funkadelic. Na het opnemen van een demo van het nummer Testify, een latere top 10-hit voor een vocale groep rond George Clinton die toen bekend stond als ‘The Parliaments’, begon Nelson talent om zich heen te verzamelen om een band te formeren. Hij vroeg Eddie Hazel op gitaar en Ramon Tiki Fulwood op drums. Nelson noemde zijn trio “The Funkadelics”. Twee jaar later verscheen de eerste LP van de groep, getiteld Funkadelic. Het werd een baanbrekend album want niet eerder was geëxperimenteerd met een mix van funk en psychedelische rock. Funkadelic bracht een nieuwe sound. Bernie Worrell (toetsen) en Tal Ross (slaggitaar) sloten zich vervolgens aan bij de band.

Billy Bass Nelson werkte met Motown, Chairmen of the Board, The Commodores, The Temptations, Parliament en George Clinton & the P-Funk All Stars. Ruim 50 jaar later kun je niet anders concluderen dan dat Billy Bass Nelson een baanbrekende bijdrage heeft geleverd aan de muziekgeschiedenis in het algemeen en aan funk in het bijzonder. Nelson werd in 1997 terecht ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame. Dit jaar ontving Nelson de zogeheten ‘Grammy Lifetime Achievement Award’ voor zijn “creative contribution of outstanding works in the field of recording.”

Naast Nelson is songwriter/vocalist/producer/drummer Gary “Mudbone” Cooper onderdeel van The Funk Experience. Mudbone’s carrière begon halverwege de jaren ’70 serieus vorm te krijgen toen hij leadzanger werd van Bootsy’s Rubber Band en tevens een bijdrage leverde aan het album Chocolate City van Parliament. Niet alleen vocaal maar ook als drummer op de tracks P Funk wil Funked Up, Aqua Boogie en Atomic Dog. Mudbone is vooral bekend als zanger en componist van de klassieker I’d Rather Be With You, mede geschreven door Bootsy Collins. Het is een van de meest gesamplede nummers en gebruikt door onder meer Dr. Dre, NWA, Beyoncé, Snoop Dogg, Sugababes, Adina Howard en Childish Gambino (in de Grammy Award winnende hit ‘Redbone’). Het nummer is een mijlpaal in de geschiedenis van Funk, R&B en Hip Hop.

Mudbone werkte samen met toonaangevende artiesten en musici als Mick Jagger, Keith Richards, Prince, Babyface, Dave Stewart, Annie Lennox, Bob Dylan, Bono (U2), Brian May (Queen), Jimmy Cliff, Bill Laswell , The Ramones, Jack Bruce & Ginger Baker (Cream), Roger Troutman & Zapp, Q-Tip, Mtume en Roy Ayers. Samen met David Bowie-protegé Michael Camacho vormde Mudbone in de jaren ’80 het duo Sly Fox. Hun hit Let’s Go All The Way is onder meer gebruikt in de film ‘Iron Man 3’ maar ook in de videogame Grand Theft Auto. Mudbone ontving een Lifetime Achievement Award.

In Nederland werkte Mudbone samen met funkformatie Seven Eleven, zowel live als in de studio. Mudbone is tevens te horen op Mutronic Injection, de titeltrack van het gelijknamige eerste solo-album van Seven Eleven-bassist Dodge.   

Tracey “Spacey T” Singleton is als een van de weinige gitaristen in staat het herkenbare Funkadelic-geluid van Eddie Hazel te produceren. In 1979 ontmoette Singleton Eddie Hazel voor het eerst. Eddie was voor Spacey T. een muzikale held. Er was sprake van wederzijds respect. Na het horen van het gitaarspel van Spacey T. stelde Eddie hem voor aan producent Jeffery Bowen van Motown. Die nodigde Singleton uit voor enkele studiosessies met Bonnie Pointer van Pointer Sisters. De sessies brachten Spacey T. in contact met Sly en Freddie Stone. In deze periode ontstond een hechte vriendschap tussen Eddie Hazel en Spacey T., zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak. In 1984 richtte Singleton de groep Soundbarrier op, de eerste volledig zwarte heavy metalband onder contract bij een van de grote platenlabels (MCA Records). Spacey T. speelde vervolgens lead- en slaggitaar bij Mother’s Finest, waarmee hij platen opnam en tourde. Dat trok de  aandacht van Fishbone, een andere legendarische band. Spacey T werd daar gitarist in 2003.

Spacey T. is nog steeds een veel gevraagde sessiemuzikant en zint met de overgebleven leden van Soundbarrier op een doorstart.

Met Billy Bass, Mudbone en Spacey T. als bandleden heeft The Funk Experience een ervaren en solide funkbasis. Naar de eerste twee concerten van de band werd dan ook reikhalzend uitgekeken. Het eerste concert vond reeds plaats op 8 augustus jl. in Charleston. Het volgende concert is op zaterdag 17 augustus a.s. in Asheville’s Salvage Station (Norh Carolina). Laten we hopen dat het hier niet bij blijft.   

The Funk Experience – Live at the Salvage Station Saturday, August 8th!

"Featuring a staggering union of funk royalty, The FUNK Experience combines the talents of Funkadelic founding member Billy Bass Nelson, vocalist Gary “Mudbone” Cooper (P-Funk, Bootsy’s Rubber Band) and guitarist Tracey “Spacey T” Singleton (Soundbarrier, Praise The Dead, Fishbone & Mother’s Finest). Together, with additional special guests, the all-star ensemble seeks to celebrate Funkadelic’s legacy and those of the genre’s other standout contributors while putting distinct, fresh spins on classic material. The rare chance to see these legendary artists perform as a single unit begins on Saturday, August 17th at 9 p.m. at the Salvage Station." – by Edwin Arnaudin $15. salvagestation.com.

Geplaatst door The Funk Experience op Woensdag 14 augustus 2019

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*