RitzFlitz (54): If The Funk Don’t Fit, Force It

{2 Comments}

Door DJ Ritz

Wat critici zoals ‘Mappi’, ‘Flappi’, ‘Peter’, of hoe ze in het écht ook mogen heten, ervan vinden daar trekken de bandleden van OctavePussy zich niets van aan. Twee jaar na Assfunk hebben ze alweer een nieuw album uitgebracht: If The Funk Don’t Fit, Force It. De Haagse funkband zit niet stil want naar verluidt staat in november 2017 de release gepland van de 12 tracks tellende volgende CD Your FunkFace.

Uit de negatieve reacties over OctavePussy op eerdere Funkblog-artikelen over de band, zoals bij ‘RitzFlitz (23): OctavePussy‘, ‘Nieuw album OctavePussy in aantocht‘ en ‘Muziek van OctavePussy verkrijgbaar bij CD Baby‘, blijkt dat hun muziek soms wonderlijke emoties oproept. Op zich zijn emoties okay, daar is muziek ook mede voor bedoeld. En wees daar blij om. Maar sommige van die anonieme reacties vind ik (en dat is mijn mening) raar en naar. Ik doel op opmerkingen als ‘stelt zich zeer arrogant op’, ‘totaal niet muzikaal waardig’, ‘zoutloos’ en ‘verschrikkelijk’. Zijn de anonieme schrijvers soms jaloerse funkateers die niet kunnen uitstaan dat George Clinton en zijn bandleden meespelen op albums van OctavePussy? Op Funkblog had ik zulke reacties niet verwacht. Tegen de negatieve respondenten zou ik willen zeggen: luister nog eens goed naar het werk van OctavePussy en waardeer het dat er nog actieve Nederlandse funkbands zijn.

Funkblog is een positief platform om liefhebbers een beetje op de hoogte te houden van wat er gebeurt op het (neder)funkgebied. Gelet op de bezoekersaantallen waarderen veel liefhebbers van de muziekstijl de website. Natuurlijk mag je op Funkblog best kritisch zijn, dat ben ik soms ook. Als ik iets niet goed vind, schrijf ik er geen lovende woorden over. De hoogtijdagen van de funk liggen weliswaar achter ons maar dat betekent zeker niet dat er geen goede funkmuziek meer gemaakt wordt en gemaakt gaat worden. Dat wilde ik toch even gezegd hebben voordat ik het nieuwe album van OctavePussy bespreek.

De CD If The Funk Don’t Fit, Force It begint met de track Everybody Funky. Een lekkere 5 minuten durende groove met zeer aangenaam gitaarwerk. Track 2 is getiteld No we don’t doo en heeft ook weer een lekker gitaartje, maar had in mijn beleving iets korter gekund. De derde song is GIGMUH (Girl I’m gonna make u hot), dat eerder als single is verschenen en hier is besproken. Ik vind het wel een vrolijk, groovy up-tempo nummer met lekkere blazers. Zoveel zielen, zoveel smaken. Het vierde nummer If the funk don’t fit waarin prettig keyboardwerk te horen is groovet fijn door. Op track 5 getiteld They all want a piece of the pie is een funky mutron-achtige bas te horen die het hele nummer lekker doorgaat. Nummer 6 Loooong live the funk is meer laidback en kabbelt bijna zes minuten voort. Song 7 A little more than less vind ik niet zo bijzonder, waarschijnlijk omdat ik ‘vocoder-zang’ niet (meer) prettig vindt. Na More Bounce to the Ounce van Zapp ben ik afgehaakt. De vraag of stelling in de titel van nummer 8 If u like the music kan ik volmondig met ‘ja’ of ‘mee eens’ beantwoorden. De op een na laatste track The light of the friendly people heeft een lekkere oude Funkadelic-vibe qua zang en gitaarspel. Voor track nummer 10 Catch my clue (first part & part 2) geldt hetzelfde als voor track 9. Een prima funkgroove die bijna 7 minuten doorgaat. Al met al is het album If The Funk Don’t Fit, Force It een geslaagde release van OctavePussy. Je kunt de CD hier aanschaffen.

Op YouTube vond ik deze tracks:

Hieronder nog twee links naar tracks van het vorige album Assfunk:

2 Comments…

 Share your views
 1. Het is gewoon mooi dat na al die jaren bands als OctavePussY en Seven Eleven de funk hoog houden in Nederland. Ieder zijn eigen style!

 2. Peter (echte naam) 13 maart 2017 at 21:04

  heel goed gezegd Arno: dit is dus het niveau van funk in NL. Excuses als ik toch kritisch ben maar dit is niet al te beste funk. Ik ben een enorme funk liefhebber (ga me niet steeds herhalen) maar ik vind OctavePussy niet goed (en dat geldt ook voor Seven Eleven). Het is leuk, het is aardig maar niet goed. Ik blijf erbij: het feit dat George Clinton meespeelt, zegt niks over de kwaliteit.

  maar ik ga de uitdaging aan:
  Tegen de negatieve respondenten zou ik willen zeggen: luister nog eens goed naar het werk van OctavePussy en waardeer het dat er nog actieve Nederlandse funkbands zijn.

  bij deze: een hernieuwde beluistering zonder mijn andere commentaar terug te lezen.

  De twee tracks die ik heb gehoord op deze geweldige weblog beloofd niet echt iets goeds.

  Girl I’m gonna make u hot: afgezaagde drumline, wel lekkere blazers maar niet overtuigend erin gemixt. De rhyme gaat ook niet echt heel fijn soepel. Die overspannen sax in het begin geeft misschien wel aan waar het ontbreekt: overgeproduceerd. Ook flink irritant en niet bijster origineel: gitaartje. Jaja goed geluisterd naar James. Blazers gaan zelfs wat vervelen omdat het niet spannende arrangement is.
  Dat orgeltje is gewoonweg kut geluid (sorry voor mijn taal). Het nummer is kinderachtig en er gebeurt niet veel spannends. jaja, leuk piano rolletje, maar had er iets van gemaakt. en het gaat maar door, en door, en door.

  Catch My Clue: begint lekker, maar die rap kan toch niet meer. Voor de rest wel een kek nummertje. Lekkere vibe. Maar alweer: die drums, of juist: het ontbreken van een stevige drummer. Ik vind de productie ook niet echt goed. Master klinkt in elk geval alsof de bass en high is weggedraaid.
  Maar die rapper: come on dat kan toch echt niet meer.
  Zeer jammer, want het heeft op zich iets om er iets moois van te maken. Gaat wel heel lang door.

  Denk het fijne ervan, maar dat maakt me niks uit. Ik lees ook met veel plezier deze blog maar ben ook kritisch.

  Daarnaast klopt je stelling ook niet:
  Wat critici zoals ‘Mappi’, ‘Flappi’, ‘Peter’, of hoe ze in het écht ook mogen heten, ervan vinden daar trekken de bandleden van OctavePussy zich niets van aan.

  Dat mag ik hopen, ja. Het zou wel heel dom zijn om je er wel iets van aan te trekken aan bijvoorbeeld commentaar van mij. Ik bedoel: ik vind het niet goed, maar als er mensen zijn die het album kopen dan is dat toch te gek. Want ondanks dat ik OP niet een goede funkgroep vind, is het toch geweldig dat er muziek wordt gemaakt.

  Dit dan:
  Zijn de anonieme schrijvers soms jaloerse funkateers die niet kunnen uitstaan dat George Clinton en zijn bandleden meespelen op albums van OctavePussy?

  Echt serieus? je meent dit echt serieus?
  Wat maakt mij het nou uit dat GC meespeelt met OP? Waarom zou ik het niet kunnen uitstaan.
  Is toch te gek dat ze dat hebben geregeld? Geloof mij maar dat ik altijd muziek een kans geef, vooral uit NL. Maar ik ben ook kritisch dus als ik het niks vind, zeg ik dat ook. Ik weiger mee te doen met de cultuur dat het uit NL komt dus ook goed is, ongeacht dat het niet goed is.

  Zo werkt het gewoon niet in de echte wereld. Dus ik hoop dat ik kritisch mag zijn, en ik hoop dat we veel kritische discussies mogen hebben

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*

{ 2 Trackbacks }