Robert “P-Nut” Johnson (1947 – 2017)

{1 Comment}

Op de Facebook-pagina van Robert “P-Nut” Johnson verschenen vanochtend condoleance-berichten van verschillende funk-insiders. De markante p-funkzanger uit Baltimore is overleden.


Robert “P-Nut” Johnson maakte ooit, samen met Gary “Mudbone” Cooper en Joel “Razor Sharp” Johnson, deel uit van de Psychadelische funkband Madhouse, niet te verwarren met de latere Madhouse uit Minneapolis. In 1972 verscheen op het Today label de eerste en enige LP van Madhouse getiteld Serve ‘em. In 1974 stapte Mudbone over naar Bootsy Collins. Eind 1975 deed Mudbone namens Bootsy een beroep op de andere leden van Madhouse, waaronder P-Nut, om ook deel uit te gaan maken van de band van Bootsy. Die overstap resulteerde in 1976 in het klassieke Bootsy’s Rubber Band album Stretchin’ out.

De sound van Bootsy’s Rubber band wordt mede bepaald door het unieke vocale duo Mudbone/P-Nut. De funktrein waarin de oud-Madhouse leden zijn gestapt kwam op gang. De een na de andere hit volgde. Uiteindelijk verhuisde P-Nut naar het kamp van George Clinton waar hij een vaste plek kreeg in het P-Funk circus van George. P-Nut was een van de vriendelijkste mensen in de band en had altijd tijd voor een gesprek. Tot hele diepgaande gesprekken over muziek kwam het nooit, mede door zijn drank en drugsgebruik. Als zanger heeft P-Nut zijn stempel kunnen drukken op de P-Funk van George Clinton, Parliament en de P-Funk All Stars maar zijn meest succesvolle tijd is toch wel de periode geweest dat hij deel uitmaakte van Bootsy’s Rubber Band.

Vorig jaar werd Robert “P-Nut” Johnson al eens met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij onmiddellijk werd opgenomen. De specialisten die hem onderzochten adviseerden P-Nut geen drank en drugs meer te gebruiken. P-Nut was echter niet tegen zijn verslaving bestand. De laatste keer dat hij op het podium stond was drie maanden geleden. In de afgelopen periode werkte P-Nut met Clinton in de studio aan het nieuwe Parliament-album dat op het Brainfeeder-label van Flying Lotus zal verschijnen. Het zullen de laatste opnamen zijn van Robert “P-Nut” Johnson. R.I.P.

© 2010 Z@ius / Next Movement (Franck Delasoul)

1 Comment…

 Share your views
  1. Ik heb mooie herinneringen aan mijn ontmoetingen met P-Nut en hij heeft mooie bijdrages geleverd aan onze samenwerking met Octavepussy. RIP P-Nut

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*

{ 1 Trackback }