RitzFlitz (44): Mitchell Coleman jr.

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Mitchell Coleman Jr -Soul SearchingIn 2014 verscheen Soul Searching, het debuutalbum van de inmiddels bijna 50-jarige bassist en voormalige sideman uit Los Angeles Mitchell Coleman jr.. In de biografie op zijn website geeft Mitchell aan geïnspireerd te zijn door Stanley Clarke, Marcus Miller, Mark Adams (Slave), Louis Johnson, Larry Graham en Jaco Pastorius.

Je zou kunnen zeggen dat de muziek van Mitchell Coleman jr. meer neigt naar de instrumentale fusionkant maar voor het overgrote deel klinkt het behoorlijk funky. Liefhebbers van Marcus Miller en/of David Dyson-achtige muziek zullen deze CD zeker appreciëren. Soul Searching is een erg groovend album met zeer aangenaam basspel van Coleman en ook nog eens uitstekend opgenomen.

Mitchell Coleman Jr (1)

De plaat begint met een George Duke-achtig intro van 44 seconden, onmiddellijk gevolgd door Flow dat gelijk de toon van het album zet. Erg goede funk met prominent baswerk en soulvolle zangpartijen. Overload (track 3) is een topbewerking en pittig funky uitgevoerde cover-achtige versie van ‘Oops upside your head’ van The Gap Band. In mijn beleving nóg beter en meer funky dan het origineel. De nummers 4 t/m 6 (Come up, Just one more hit en Genesis) zijn zeer aangenaam in het gehoor liggende instrumentale funky fusion-tracks, waarvan het 6 minuten durende Genesis het langste nummer van de plaat is. Interlude (track 7) is een kort mooi tussennummertje. Secrets (track 8) is ook instrumentaal en groovet lekker door.

That’s the way of the world (track 9) is een zeer respectvolle cover van de Earth, Wind & Fire-klassieker met fraaie zang van Pam Vincent, Joyce Vincent en Jim Gilstrap. Vaak voegen covers van zulke goede en bekende nummers niet veel toe maar deze is behoorlijk verdienstelijk uitgevoerd. Ethiopia (track 10) ligt in het verlengde van de instrumentale tracks 4 t/m 6 en bevat aan het eind erg goed, diep opgenomen baswerk dat lekker de huiskamer binnenzoemt. Deja vu (track 11) opnieuw een fraai instrumentaal nummer. Passport (track 12) is uptempo funkfusion met een ‘Miles Davis-feel’ en lekkere saxpartijtjes. When your life was low (track 13) is een mooi soulnummer met zangeres Dionyza Button. Het album eindigt met Liberation (track 14) dat weer een prima uptempo funkfusionnummer is met de bas prominent op de voorgrond, zoals ook bij alle andere nummers het geval is. Al met al was Soul Searching een uitstekend debuut.

MitchelC_CD_CoverWaarom aandacht voor een album dat al 2 jaar oud is, zou je zeggen. Welnu, het leek me een mooie introductie op Funkblog van Mitchell Coleman jr. die onlangs zijn tweede album uitbracht: Perception. Dat is óók een funky CD die net als Soul Searching via de site van de bassist te bestellen is of via ‘good old’ CDBaby.

Van beide CD’s zijn clipjes op YouTube te vinden zoals hieronder te zien is. Voor meer achtergrondinformatie over deze topbassist klik hier.

Van Soul Searching:


Van Perception:

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*