RitzFlitz (45): Transfonkcation

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Op 30 juli jl. verscheen op de Facebookpagina van Funkblog het bericht dat P-Funkateers Lige Curry en Ras Manos op 22 juli een album hebben uitgebracht getiteld Transfonkcation. De volledige titel van het album is eigenlijk ‘Lige Curry & Ras Manos present Transfonkcation’ “Funky people of mothership connections f.p.o.m.c.” maar ik houd het in deze bespreking van de plaat op Transfonkcation.

Transfonkcation

Ras Manos and Lige CurryBassist Lige Curry, neef van gitarist Michael Hampton, is al sinds 1979 bandlid van George Clinton & Parliament/Funkadelic en de P-Funk All Stars. De connectie van Ras Ramos met P-Funk gaat minder ver terug. Ramos is een fan van P-Funk en noemt zichzelf ‘african drumming instructor’. Hij ontmoette Lige Curry in juli 2013 in Amsterdam, na een concert van Parliament/Funkadelic in Paradiso. Na uitwisseling van elkaars muziek is het idee ontstaan voor Transfonkcation.

Beiden muzikanten zijn multi-instrumentalisten want Curry speelt op het album niet alleen bas maar is eveneens te horen als zanger, speelt gitaar en vibezz (wat je daar ook onder mag verstaan) en is verantwoordelijk voor de drumprogrammering. Ramos speelt zijn vertrouwde Djembé, maar zingt ook en speelt gitaar. Ook is Manos, net als Curry, bezig geweest met de ‘vibezz’.

Het is een behoorlijke tijd geleden dat er een zo’n goed en, voor het grootste deel, fris en modern klinkend P-Funkalbum is uitgebracht. De laatste gedenkwaardige CD in dit genre was de driedubbelaar First ya gotta shake the gate van Funkadelic uit 2014. Zie RitzFlitz (20). Het prima album Transfonkcation is dus zeer goed nieuws voor alle fans en liefhebbers.

De CD begint met The Word, een naar mijn idee overbodig en veel te lang intro van 2.45 minuten. Daar luister je één keer naar en de volgende keren sla je dat nummer over. Dat is eigenlijk het enige wat je als ‘niet okay’ zou kunnen opmerken over dit album want de overige 65 minuten zijn funky tot zeer funky. Het titelnummer Transfonkcation (track 2) is een lekker modern klinkend P-Funknummer, uitstekend opgenomen met zeer aangenaam laag. Universal Funk (track 3) kent een zeer aangenaam in het gehoor liggende P-Funkgroove met mutron-achtige baswerk van Curry. De strakke blaaspartijen van Eric ‘Shrizzadelic’ Rohners Horn Dogz en maffe keyboardstukjes van Danny Bedrosian vrolijken het geheel nog meer op. Dit vind ik een goed voorbeeld hoe P-Funk kan klinken met de ‘feel’ van deze tijd. Dirty Funk (track 4) is een relaxed doorgroovende track van 9 minuten waarop aan het begin opeens een stukje Duitse tekst te horen is. Flowin Immo, een rapper uit Bremen, is hiervoor verantwoordelijk. Op de vijfde track is de Duitse rapper prominenter aanwezig. In eerste instantie geeft die Duitse zang/rap een beetje vervreemdend effect op de muziek omdat je het gevoel krijgt op het verkeerde been te worden gezet. Overigens is dit ook een prima modern P-Funknummer. 4 In the floor (track 6) is P-Funk voor gevorderden. Together Now (track 7) doet een beetje aan oud-Parliamentwerk denken. Dat komt voornamelijk doordat teksten zijn gebruikt van Party People. Op The Real Deal (track 8) zijn stukjes tekst te horen van het Parliament-nummer Peek-a-Groove. Het nummer swingt lekker. P On It (track 9) is aangenaam pittige P-Funk met wederom rapper Flowin Immo. Die Duitse zang/rap went snel omdat het geen afbreuk doet aan de muziek. Op P On It is ook weer erg fijn funky keyboardspel te horen met een zeer diepe sound. Het hele album is uitstekend opgenomen en gemixt.

Lige Curry (Parliament - Funkadelic in Sydney 2015)

De track 10 tot en met 12 zijn remixes van eerdere nummers van de CD. De remix van 4 In the floor (track 10), geproduceerd door Tracey ‘Tra’Zae’ Lewis Clinton (een talentvolle zoon van George) is in mijn beleving een prettiger en vrolijker in het gehoor klinkende funky uitvoering van het origineel. Track 11 is een bewerking van Dirty Funk door Boo Boo, een soul en R&B-artieste, en Flowin Immo. Dit is ook zo’n mooi voorbeeld hoe moderne(re) P-Funk kan klinken. Erg goed. Het laatste nummer is een remix van P On It door Flowin Immo en Karla Stereochemistry. Laatstgenoemde is een artieste die geboren is in Belgrado, grootgebracht in Italië en nu woonachtig is in Berlijn en af en toe met de Clintonband meedoet. Geconcludeerd kan worden dat hier sprake is van een bijzonder album dat door veel P-Funkateers gewaardeerd zal worden. De CD is hier te bestellen. Ik ga ervan uit dat hij binnenkort ook via andere kanalen te verkrijgen zal zijn.

Drie korte stukjes om alvast een indruk van de plaat te krijgen:


En nog een onder eigen naam uitgebracht nummer van Lige Curry:

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*