Documentaire over Betty Davis in de maak

Betty DavisIn de documentaire Finding the Funk, waar Funkblog recent een artikel aan wijdde, pleit Roots-drummer Questlove behalve voor beter muziekonderwijs voor meer waardering en begrip voor funk muziek en haar geschiedenis. Questlove merkt op:  

“Usually with Black culture we embrace something for seven years and then it’s like we never knew it. You can embrace newness but people should not dispose of what came beforehand.”

Het zijn vooral mannen die funkgeschiedenis schrijven, maar er zijn uitzonderingen. Betty Davis is er een. Volgens Nelson George, de maker van ‘Finding the Funk’, is er een geautoriseerde documentaire in de maak over het leven van Betty Davis, die zich al meer dan 30 jaar geleden heeft teruggetrokken uit de muziekwereld.

Miles Davis - Filles de KilimanjaroDe markante funkzangeres was oorspronkelijk fotomodel en trouwde in 1968 met jazztrompettist Miles Davis. Een portret van Betty is afgebeeld op het album ‘Filles de Kilimanjaro’. Miles heeft ook een nummer van het album aan haar opgedragen: ‘Mademoiselle Mabry’. Betty bracht Miles Davis in contact met Jimi Hendrix, Sly Stone en de wereld van de elektronische muziek. Deze invloeden inspireerden Miles Davis tot het maken van ‘Bitches Brew’.

Na haar scheiding van Miles nam Betty met een groep jonge funkmuzikanten van de Amerikaanse westkust een plaat op die 1973 uitkwam met als titel: ‘Betty Davis’. Hieraan werkten onder meer mee: Neal Schon, Larry Graham en de Pointer Sisters. Na dit album maakte Betty ‘They Say I’m Different’ (1974) en ‘Nasty Gal’ (1975). In 1976 nam ze nog een plaat op met Herbie Hancock en Alphonse Mouzon, maar die werd pas in 2009 uitgebracht als ‘Is It Love or Desire’. De eerste drie LP’s zijn inmiddels collectors items voor verzamelaars.

Betty Davis - Betty DavisBetty Davis - They Say I'm DifferentBetty Davis - Nasty Gal

Betty Davis werd door haar, voor die tijd controversiële seksuele houding, een cultfiguur. Onder druk van religieuze groeperingen werden optredens van Betty geboycot. Om dezelfde reden werden haar songs niet gedraaid op de radio. ‘The patron of badass women’ paste zich niet aan en wordt door velen hierom nog steeds bewonderd.

We zijn benieuwd naar de documentaire over deze bijzondere funk diva.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *