Zapp komt naar Nederland

Zapp (2015)“Hey ZAPP NATION, We are coming to a city near you!” Zo kondigt de Amerikaanse funkband Zapp, momenteel bestaande uit Lester Troutman Sr, Terry Troutman, Thomas Troutman, Bart Thomas, Dale DeGroat, Rick Bray en Anthony Arrington, op hun website een nieuwe tour aan.

Van 5 t/m 14 november komt Zapp naar Europa. Waar de concerten precies zullen plaatsvinden is nog niet helemaal duidelijk maar op de Zapp-site worden al genoemd: ‘France, London, Amsterdam, Germany’. Daar komt in elk geval een concert op 12 november a.s. in BIRD in Rotterdam bij, zo lezen we (dankzij de oplettende beheerder van de altijd goed geïnformeerde Facebook-pagina Soul and Funk Concerts) op de website van de Rotterdamse jazzclub. Ticketprijs wordt € 25,00. ‘More info coming soon!’ aldus BIRD.

Zapp op 12 november in BIRD

Drum Rhythm Festival 1997
Zapp trad op 10 mei 1997 voor het laatst op in Nederland. Dat was tijdens het Drum Rhythm Festival op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Toen nog met frontman Roger Troutman en Big Robb. Trouw schreef op 12 mei 1997 over dat concert: “De veteranen van Roger & Zapp lieten zaterdag horen hoe actueel funk nog steeds kan klinken. De formatie die al zo’n twintig jaar meedraait, bracht onder leiding van Roger Troutman een spetterende funkrevue zoals alleen Amerikanen dat kunnen.” Er is nog een fragment van dat optreden, dat toen door Veronica werd uitgezonden, terug te vinden op YouTube alleen is dat helaas van slechte kwaliteit.

Roger Troutman
De legendarische funkband Zapp uit Hamilton, Ohio, met hits als ‘More Bounce to the Ounce’ en ‘Dance Floor’, werd in 1999 ontbonden nadat Larry Troutman zijn jongere broer Roger om het leven bracht en meteen daarna zelfmoord pleegde. Roger was de zanger (met de befaamde talk-box), arrangeur, producer van Zapp en Larry percussionist. Het motief van de moord is nooit helemaal duidelijk geworden maar zou te maken hebben gehad met een ernstige vorm van depressiviteit waar Larry al een tijdje aan leed.

De resterende broers kwamen in 2003 weer bij elkaar om het album Zapp VI te produceren dat uitkwam op Zapp Town Records, een speciaal hiervoor opgericht platenlabel. Vanaf de release van dat album toerde Zapp af en toe in de Verenigde Staten en Japan maar kwam nooit naar Europa.

In een recent interview met The Funk Music Hall of Fame & Exhibition Center bevestigden Lester Troutman Sr. en Terry Troutman (wiens bijnaam vroeger ‘Zapp’ was, en naar wie de band dus eigenlijk is vernoemd) onlangs dat aan een nieuw album wordt gewerkt dat in augustus 2015 moet verschijnen.

Zapp voor de liefhebbers
Een concert van Zapp is/was altijd een party. Op YouTube zijn nog best veel beelden terug te vinden van de originele Zapp met Roger Troutman. Bijvoorbeeld dit bijna 30 minuten durende video-fragment uit 1993, afkomstig van een Zapp-show in het Shoreline Amphitheatre in San Francisco.

En van een Zapp-party uit 1998 tijdens Sinbad’s jaarlijkse Summer Jam in de Caribbean:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *