RitzFlitz (27): Captain Sky

Door DJ Ritz

Captain Sky (TEC Records)Een nooit zo populair geworden (p-)funkateer in vergelijking met andere (p)funkers is Captain Sky, het alter ego van Daryl Lonnie Cameron, geboren in Chicago op 10 juli 1957. Captain Sky is toch zeker iemand die niet uitgevlakt mag en moet worden en de aandacht dient te krijgen die hij verdient.

Net als vele andere funkbands uit de jaren ‘70/’80 heeft Captain Sky niet heel veel albums uitgebracht, maar in een tijdsbestek van 4 jaar heeft hij wel vier uitstekende LP’s en diverse 12 inches afgeleverd. Ik ga ervan uit dat een redelijke hoeveelheid lezers van dit blog Captain Sky wel kennen of zijn muziek hebben gehoord, maar misschien niet bekend zijn met al zijn werk. Voor anderen is het hoogstwaarschijnlijk prettig om voor het eerst van deze muzikant te horen.

Sommigen beschouwen hem als een ‘would-be-p-funker’, maar ik vind Captain Sky wel degelijk een echte (p)funkateer. Deze producer, zanger en bassist is bovengemiddeld goed. Zijn muziek swingt als de neten. Toen ik voor het eerst zijn debuutalbum hoorde, sloeg dat behoorlijk in. De respectievelijk twaalf en dertien minuten durende nummers ‘Super Sporm’ en ‘Wonder Worm’ van de LP ‘The Adventures of Captain Sky’ hebben bijvoorbeeld een onweerstaanbare groove waar geen einde aan lijkt te komen.

The adventuers of Captain Sky

In een van de nummers komt de volgende zin voor: “Oh, by the way, if you’re wondering, Daryl Cameron somehow entered the phonebooth of his mind and emerged as Captain Sky. Tune in again.

Daar waar George Clinton ‘Dr. Funkenstein’ als alias heeft gecreëerd, werd dat bij Cameron ‘Captain Sky’. Cameron behoorde dan wel niet tot de Clinton-clan – evenals General Caine touwens – maar de muziek van zowel General Caine als Captain Sky kan qua funk zeker wedijveren met de muziek van Clinton, of is op sommige momenten nóg funkier.

Van het debuutalbum ‘The Adventures of Captain Sky’ zijn drie verschillende versies uitgebracht waarbij op een van de uitgaven het nummer ‘Super Sporm’ geheel is verdwenen. De titel zal wel iets te pikant zijn geweest voor die puriteinse Amerikanen. Op die versie van de plaat is het nummer vervangen door ‘Dr. Rock’. Op een andere uitgave van het album uit 1978 is het nummer ‘Wonder Worm’ ingekort.

Van alle albums van Captain Sky is alleen ‘Concerned Party # 1’ ooit op CD verschenen. Op die CD staan ten opzichte van de LP vier bonusummers waaronder de onvolprezen 12” ‘Station Break’ (soms geschreven als ‘Brake’). In 2006 is de 12” ‘Don’t touch that dial’ en nog twee nummers op een CD-single uitgebracht. Ik zou het toejuichen als de overige albums (eindelijk) ook op CD zouden uitkomen. Misschien draagt dit artikeltje daar wel aan bij.

De releases van Captain Sky:

  • The Adventures of Captain Sky (1978/1981)
  • Pop Goes The Captain (1979)
  • Concerned Party # 1 (1980)
  • The Return of Captain Sky (1981)

The Return of Captain Sky

Hier is een link naar een door Disco Patrick gemaakt overzicht van de overige discosingles van Captain Sky met hieronder de vertrouwde YouTube-links naar de muziek van het RitzFlitz-onderwerp.







Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *