The Headhunters in TivoliVredenburg

{0 Comments}

The Headhunters, in 1973 opgericht door toetsenist Herbie Hancock, worden vaak bestempeld als de uitvinders van de ‘space funk’. De band combineert jazz, rock en funk met elektronische instrumenten. Vooral Hancock experimenteerde er lustig op los met de eerste analoge synthesizers. Van hun debuutalbum Head Hunters (1973, Columbia Records), bestaande uit een viertal in San Francisco opgenomen tracks (Chameleon, Watermelon Man, Sly en Vein Melter), werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het was het eerste jazzalbum dat de platinum-status bereikte.

In 1975 verscheen Survival of the Fittest, de eerste plaat van The Headhunters zonder Hancock. Het album opent met God Make Me Funky (feat. The Pointer Sisters). Deze heerlijke funky track keerde later in gesampelde vorm terug in de hitlijsten als fundering van vele hiphop-nummers.

Na het album Straight from the Gate (1977) volgde een radiostilte van twee decennia. In 1998 lieten The Headhunters eindelijk weer van zich horen met de release van Return of the Headhunters, mét Herbie Hancock. In 2012 verscheen het meest recente album Platinum, met bijdragen van onder meer Snoop Dogg en George Clinton.

Herbie is er niet meer bij, maar de originele leden Bill Summers (percussie) en Paul Jackson (bas) wel. Ook drummer Mike Clark, die sinds 1975 deel uitmaakt van The Headhunters, komt op 30 november a.s. mee naar TivoliVredenburg. Het concert begint om 20.30u.

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*