RitzFlitz (97): Karl Clews

Door DJ Ritz

Het is nog steeds erg rustig op het funkfront qua nieuwe releases. Vandaar in RitzFlitz een tijdje geen aandacht voor specifieke (p)funk uitgaves. Geen echte (p)funk maar wel de moeite waard om eens te beluisteren is het in april 2021 verschenen album Navigator van de Ierse basgitarist Karl Clews. Tenminste als je van instrumentale nummers van formaties als Level 42 houdt.

Percussieve en ritmische stijl 
Karl begon al op 8-jarige leeftijd klassieke gitaar te spelen. Vanaf zijn 16e levensjaar richtte hij zijn aandacht pas op de basgitaar. Hij werd beïnvloed door virtuoze bassisten als Stanley Clarke, Jaco Pastorius, Marcus Miller, Louis Johnson, Armand Sabal-Lecco en Mark King. Zo ontwikkelde Karl een eigen kenmerkende percussieve en ritmische manier van spelen. Zelf zegt hij hierover: “Als tiener was ik zwaar in soul, funk en fusion en ik realiseerde me al snel dat het de bas was die dit soort muziek echt aandrijft en regisseert”. Daar heeft Karl helemaal gelijk in.

Harambe
Karl Clews is een van de oprichters, songwriter en producer van de Britse funk- en soulband Harambe, die tot nu toe twee commercieel verkrijgbare albums heeft opgenomen en uitgebracht via het Universal-label, te weten: Roots (2003) en Testify (2007).

YouTube-kanaal
De afgelopen jaren is Karl behoorlijk bekend geworden door zijn eigen YouTube-kanaal waar hij zijn solo-basarrangementen van klassieke popsongs, jazz-, funk- en fusiontracks en tv- en filmsoundtracks presenteert en deelt met zijn fans. Via dit YouTube-kanaal heb ik voor het eerst kennis gemaakt met deze virtuoos. Er staan honderden, de meeste prima, filmpjes op: https://www.youtube.com/user/KarlClews.

Smakelijk basspel
Het album Navigator telt 18 instrumentale nummers en duurt net iets meer dan een uur. Alle nummers zijn voorzien van zeer smakelijk basspel. Er staat niet één slechte track op deze uitgave.  Het album van Karl Clews is hier aan te schaffen. Zijn eerdere albums zijn trouwens ook niet verkeerd.

Navigator


Andere tracks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *