RitzFlitz (96): STR4TA

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Na de jaarwisseling is het heel erg rustig geweest qua RitzFlitz-bijdragen. Er verschijnt de laatste tijd nu eenmaal niet zo veel nieuwe funk helaas. Mochten wij een nieuwe funkplaat die een bespreking meer dan waard is over het hoofd hebben gezien, laat het de redactie van Funkblog dan weten.

Vrij recent is het album Aspects van STR4TA (uit te spreken als: strfourta?) verschenen. Het gaat hier om een op begin jaren 80-Brit-funk geïnspireerde samenwerking tussen Gilles Peterson en Jean-Paul Maunick (aka Bluey), het brein achter de Britse band Incognito.

Gilles Jérôme Moehrle, beter bekend als Gilles Peterson, is een in Frankrijk geboren Britse radiomaker, dj en eigenaar van een platenlabel. Peterson heeft eind jaren ’80, begin jaren ’90 enkele invloedrijke labels opgericht waarvan elke funkhebber wel eens heeft gehoord: Acid Jazz en Talkin’ Loud. In 2006 startte hij zijn huidige label Brownswood Recordings. Als je funkverzamel-cd’s of platen in huis hebt is er een grote kans dat een of meerdere van die verzamelalbums zijn samengesteld door Peterson.

Het album Aspects telt negen nummers waarvan er eigenlijk geen een uit de toon valt. Alle tracks liggen prettig in het gehoor. Het is typische Brit-funk en daardoor duidelijk te herkennen. De muziek van STR4TA heeft net niet dat rauwe randje dat bijvoorbeeld Amerikaanse funkbands meestal wel hebben, maar het is er niet minder swingend om.

De beste nummers zijn in mijn beleving de tracks 2, 5, 6, 8 en 9. Daarop spelen de ‘echte’ bassisten Francis Hylton en Randy Hope-Taylor. Beiden zijn bovengemiddeld goede muzikanten en hebben hun sporen bij Incognito verdiend.

Al met al blijkt er dus toch een vrolijke funky release te zijn uitgebracht, en dat kunnen we heel goed gebruiken in deze alsmaar voortdurende Covid-tijd. Gewoon aanschaffen die plaat, want hij is de moeite waard. Hieronder enkele nummers van STR4TA die op YouTube staan.Plaats reactie

Your email address will not be published.

*