RitzFlitz (74): Byron Miller – The Gift Psychobass 2

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Drie jaar na Psychobass (zie RitzFlitz 28) heeft bassist Byron Miller recent een vervolg op dat album uitgebracht. De nieuwe plaat is getiteld: The Gift Psychobass 2. Psychobass blijkt overigens de bijnaam van Byron te zijn en daar zit wel wat in. Zoals al eerder gemeld is Byron Miller vooral bekend van zijn zeer funky baswerk op veel albums van George Duke. Hieronder vind je een YouTube-link naar de funkklassieker Dukey Stick van het Duke-album Don’t let go uit 1978 met Byon op bas.

Miller heeft niet alleen vaak met Duke samengewerkt maar ook met Roy Ayers Ubiquity, Santana, Herbie Hancock, Joe Sample en The Crusaders, Marvin Gaye, Whitney Houston en Luther Vandross. Je kunt dus wel spreken van een behoorlijk gelouterde artiest. Op The Gift Psychobass 2 spelen onder meer gitarist Paul Jackson Jr en de saxofonisten Kirk Whalum en Walter Beasley mee.

In 2015 verscheen Psychobass maar daarvoor bracht Miller al meerdere albums uit onder zijn eigen naam: Git wit me (1990), Until (1997) en I’ll come by (2003). The Gift Psychobass 2 (2018) is dus zijn vijfde solo-release. En ook nu word je geen moment teleurgesteld. Sommige nummers zijn net als op zijn vorige platen erg funky met mutron-envelop-filter-achtige basgeluid, heel herkenbaar en lekker. Je zou Miller kunnen beschouwen als een muzikant die het funky werk van George Duke levend en in ere weet te houden. Zijn eigen muziek doet niet onder voor die van Duke. Sommige nummers van de plaat zijn echt pittig. Andere tracks neigen weer naar smooth-jazzfunk, maar ook die nummers zijn goed met fraai bas-spel. The Gift Psychobass 2 is prima opgenomen en ligt erg prettig in het gehoor. Aanschaffen zou ik zeggen. Dat kan bijvoorbeeld via Miller’s eigen website.

Dukey Stick feat. Byron Miller

Byron Miller: Soldier Of The Groove

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*