RitzFlitz (65): Funkadelic Reworked by Detroiters

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Een tijdje terug werd op de facebookpagina van Funkblog het verschijnen van de dubbel CD Funkadelic Reworked by Detroiters al aangekondigd. Het album is ondertussen ook als driedubbel-LP en uiteraard als download uitgebracht door Ace Records. De uitgave zit in een fraai dubbel uitklapbare digipack voorzien van artwork van Abdul Haqq en telt in totaal zeventien tracks. Deze komen allemaal uit de periode 1970-1976. Er staan dus geen bewerkingen op van nummers van One Nation Under a Groove, Uncle Jam wants you en The Electric Spanking of War Babies.

Eigenlijk kun je Funkadelic Reworked by Detroiters als een soort van verzamel-cd beschouwen, maar dan met een aantal twisten. Voor diegenen die het werk van Funkadelic niet kennen is het sowieso een erg leuke funky kennismaking. Maar ik zou die groep nieuwe fans wel willen aanbevelen om ook de originele albums te beluisteren en aan te schaffen.

In principe is de muziek van Funkadelic zo goed dat deze niet geremixt hoeft te worden want dat kan dan eigenlijk alleen maar op een teleurstelling uitlopen. Dus voor de remixers die aan dit album hebben meegewerkt moet dat geen eenvoudige opdracht zijn geweest. Het getuigt van lef om dit toch te durven. Van de zeventien remixers ken ik er maar twee: Amp Fiddler en Kenny Dixon Jr (a.k.a. Moodymann). De laatstgenoemde is in feite een soort hofleverancier op het album met één track onder eigen naam en eentje onder zijn artiestennaam. Het onder eigen naam uitgebrachte werk van beide artiesten vind ik zelf erg goed en funky. Hun bijdragen stellen dan ook niet teleur.

Alle nummers van Funkadelic Reworked by Detroiters zijn goed, maar dat is niet zo verwonderlijk omdat de originele tracks al uitstekend zijn. Get Your Ass Off And Jam, Undisco Kidd, Let’s Take It To The Stage en Standing on the Verge zijn funkklassiekers, maar zijn zó gemixt dat er opeens een modernere feel in zit die zeer aangenaam en erg funky klinkt. Voor de liefhebbers van meer gitaar georiënteerde P-Funk staan er bewerkingen op van Cosmic Slop en Maggot Brain.

Al met al vind ik het een geslaagd project. Wellicht dat echte P-Funk puristen er anders over denken, maar ja zo veel zielen zo veel smaken.

Hieronder een drietal prima funky tracks van het album:


Plaats reactie

Your email address will not be published.

*