RitzFlitz (66): Funky het jaar uit

{1 Comment}

Door DJ Ritz

Ook dit jaar van mij geen eindejaarslijstje met de beste funktracks maar gewoon een selectie van aantal lekkere funky nummers om 2017 op gepaste wijze uit te luiden. Vaak is het met die lijstjes zo dat je er geen touw aan vast kunt knopen. Althans dat is mijn beleving. Je weet zelf wel wat de beste albums zijn die je het afgelopen jaar hebt aangeschaft.

Hieronder een mix van obscuur en minder obscuur funkwerk uit diverse periodes. Sommige zullen een aha-gevoel geven, andere weer een blijk van herkenning. De eerste track is een uitstekende remix van het funky origineel Funk for your ass van het album A tribute to the Godfather of Soul, Funk for your ass uit 2008.

De drie volgende nummers van Starvue, Unified Tribe en Rare Gems Odyssey zijn waarschijnlijk niet al te bekend maar desalniettemin erg funky. Daarna een live-uitvoering van The Walk van The Time uit 1983. Na deze Minneapolis-funk de meer fusion-funkachtige track Things Cannot Stop Forever (Poon Tang Tally-Wacky) van Stanton Davis’ Ghetto/Mysticism. Het nummer is afkomstig van de plaat Brighter Days uit 1977. Na 40 jaar klinkt dat naar mijn idee nog steeds actueel. De originele, erg funky bassist van Cameo, Aaron Mills, blijkt nog steeds actief te zijn zoals uit het daaropvolgende filmpje uit 2014 blijkt.

Tussendoor een fraai soulnummer van Sylvia Striplin getiteld You can’t turn me away met een heel fijn mutron-achtig baslijntje. Na deze mooie track twee niet eerder uitgebrachte George Clinton-Parliament-Funkadelic-nummers getiteld Yo turn to burn en Loopty loop. Beide door de onvolprezen site TheFunkStore.com op YT geplaatst. Een gouwe ouwe uit de Nederfunkhistorie volgt hierna: Dancing Shoes van The Houseband. Blijft een lekker nummertje.

Als één na laatste een reissue-tip. Het album Take a look at those cakes van James Brown is eindelijk vrij recent op CD uitgebracht met daarop het prijsnummer For Goodness sake look at those cakes. Een 11 minuten durende onweerstaanbare funkgroove. Dit nummer heeft één van de meest funky baslijnen ooit en staat hoog in mijn persoonlijke top tien.

De afsluiter van mijn selectie is het nummer I Can’t Keep My Head van het album Gohead van de band Eramus Hall uit 1984. Het zou fijn zijn als deze LP ooit nog eens op CD wordt uitgebracht.

Verder wens ik iedereen alvast veel moois toe voor nu en het komende jaar.

Funk For Your Ass

Spread The Funk

Get The Funk

What Is Funk

The Walk

Things Cannot Stop Forever (Poon Tang Tally-Wacky)

Funk Jam Session by Aaron Mills (Cameo)

You Can’t Turn Me Away

Dancing Shoes

Yo Turn To Burn

Loopty Loop

For Goodness Sakes, Look At Those Cakes

I Can’t Keep My Head

1 Comment…

 Share your views
  1. Leuke lijst weer! Thanks! DJ Vas heeft trouwens een lekkere edit gemaakt van die Rare Gems Oddysey plaat: https://www.youtube.com/watch?v=yBUesQ68sTg

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*

{ 1 Trackback }