RitzFlitz (63): Valeriy Stepanov

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Valeriy Stepanov speelt niet alleen ongeëvenaard funky keyboard, maar speelt ook drums, basgitaar en zingt. Zijn spel heeft veel invloeden van Herbie Hancock”.

Dit las ik in een kort artikeltje op de NPO Radio 2 soul & jazz-site toen ik nog wat extra informatie zocht over deze Russische toetsenist. Grappig is dat mijn eerste indruk – en de latere ook – van de muziek van Valeriy Stepanov mij veel meer doet denken aan de instrumentale funky-fusion nummers van George Duke en totaal niet aan Hancock. Op het deze maand verschenen debuutalbum New Beginings van Stepanov staat wel een hele bijzondere swingende bewerking van de track Butterfly van Hancock, maar dat is de enige link die ik naar Herbie’s muziek kan leggen. Dat nummer staat op YouTube en is onderaan te beluisteren.

In de beschrijving van zijn debuut-CD bij Amazon staan ook al lovende woorden: “The generous 14-track New Beginnings brings together light & airy and funky in a cool manner that should have listeners heads bopping, feet tapping and faces smiling through each track.” Dat klopt helemaal! De muziek op New Beginnings is tijdloos, luistert lekker weg en je krijgt er een positief gevoel van. Echt zo’n plaat die je heel vaak op kunt zetten zonder dat het gaat vervelen.

Op New Beginnings, uitgebracht door Skytown Records, speelt Skytown artiest U-Nam gitaar op twee nummers. Hij is tevens de executive producer van het album. Ook het jonge broertje van Valeriy, Albert Stepanov (17), is op een aantal tracks te horen. Hij speelt bas. Eigenlijk is het hele album dik in orde. Het is een prettige mix van uptempo funky-fusion nummers en tracks die soms een tikje de smooth-jazz-kant uitgaan maar wel erg aangenaam zijn om naar te luisteren. Voor liefhebbers van de muziek van Brian Culbertson en – zoals gemeld – van de instrumentale nummers van George Duke is de CD zeer aanbevolen. Hoogstvermoedelijk gaan we van deze muzikant nog meer horen. New Beginnings is in ieder geval een veelbelovend debuut en redelijk breed verkrijgbaar.


Met Federico Malaman (begenadigd bassist uit Italië):

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*