RitzFlitz (60): Fuzzy Haskins

{1 Comment}

Door DJ Ritz

Clarence Eugene “Fuzzy” Haskins, de vorige maand 76 jaar geworden zanger/muzikant, was met George Clinton (wordt morgen 76) een van de oprichters van de funkbands Parliament en Funkadelic die al geruime tijd optreden als één band: Parliament-Funkadelic. Daarvoor was Fuzzy een van de zangers van de door George geleide doo-wop groep The Parliaments uit Plainfield, New Jersey, genaamd naar een sigarettenmerk. Fuzzy kan dus gerust worden beschouwd als een ‘ouwe taaie’ veteraan van de P-Funk.

Samen met andere originele P-funkers Calvin Simon en Grady Thomas uit de Clintonclan heeft Fuzzy zich in 1977 afgescheiden van George, onder meer vanwege financiële en managementperikelen. In 1981 heeft die afscheiding geleid tot een LP getiteld Connections & Disconnections die onder de naam Funkadelic werd uitgebracht in de Verenigde Staten. De drie ‘dissidenten’ worden bij de opnamen muzikaal ondersteund door onder andere Billy Mims (clavinet, gitaar, vocals), toetsenist Michael Williams en drummer Ben Powers jr. Het gebruik van de naam Funkadelic leidde tot een juridisch geschil met Clinton. Een latere re-issue (1992) van de plaat kwam uit op CD met als titel Who’s a Funkadelic? Van deze release is hieronder een nummer te beluisteren.

In 1998 richtte Haskins samen met de eerder genoemde Calvin Simon en Grady Thomas en een andere oprichter van Parliament-Funkadelic Ray Davis, de band ‘Original P’ op. De groep bracht een aantal albums uit en de mannen gingen ook samen op tournee. Van Original P tref je hieronder eveneens een filmpje aan.

Deze bespreking gaat eigenlijk over het album I Got My Thang Together – The Westbound Years van Fuzzy Haskins, een CD die vrij recent is uitgebracht door Ace Records. Op het 16 tracks tellende album (duur 74:31) staan 12 nummers die al eerder zijn uitgebracht maar opnieuw zijn gemasterd, en wel in Engeland door Nick Robbins. Van de vier niet eerder verschenen tracks springt met name de veel langere 12”-versie van Not Yet (duurt 7:58 ten opzichte van 3:55) eruit. Dat is sowieso één van de betere onder eigen naam uitgebrachte nummers. Het is een lekkere bijna 8 minuten durende funk-jam die via een YouTube-link hieronder te beluisteren is.

Voor degenen die niet de originele LP’s A Whole Nother Thang (1976) en Radio Active (1978) bezitten of de in 1994 verschenen CD A Whole Nother Radio Active Thang waarop de twee LP’s zijn samengevoegd met één bonustrack, voegt I Got My Thang Together – The Westbound Years behalve een beter geluid hier nog vier nieuwe nummers aan toe. Als je niet bekend met het werk van Fuzzy Haskins is dit een leuke kennismaking.

Het album is breed verkrijgbaar, onder andere bij Dusty Groove. Overigens dient nog de grote betrokkenheid van Marcel Visser (Nederlandse ‘P-funk goeroe’) bij de totstandkoming van dit album opgemerkt te worden. Marcel heeft de CD ook samengesteld.

Van Connections & Disconnections: Phunklords

Van Original P: Party Down People Pt 1

Van ‘I Got My Thang Together – The Westbound Years’: Not Yet (12″)

1 Comment…

 Share your views
  1. Top productie Marcel!

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*

{ 1 Trackback }