RitzFlitz (59): Grand Slam

{0 Comments}

Door DJ Ritz

De Duitse funkband Grand Slam, onder meer bekend vanwege hun samenwerking met P-Funk zanger Gary ‘Mudbone’ Cooper van Bootsy Collins’ band en Parliament-Funkadelic, heeft een nieuw album uitgebracht: Funk Cruisin’ – The neverending voyage.

Grand Slam stamt uit 1985 en is intussen al meer dan 30 jaar actief. Ze traden onder andere op met Bootsy Collins, The Edge (U2), All Saints, Dave Stewart (Eurhythmics), Lige Curry en Rockin’ Rick Gardner en spelen nog steeds regelmatig. Bandleider en toetsenist Toby Mayerl regelde zelf altijd de optredens maar tegenwoordig verzorgt Kramer Artists de boekingen voor Grand Slam. Onder de artiesten die Kramer Artists in Duitsland aanbiedt vallen ook The Phunkguerilla & Cosmo Klein (zie RitzFlitz nr. 58), Billy Cobham en Mothers Finest.

Funk Cruisin’ wordt geleverd in een zeer fraai dubbel uitklapbaar digipack waarin niet alleen de bijna 69 minuten durende CD zit maar ook nog een DVD met een live optreden van ruim 2 ½ (!) uur. Alleen de DVD is het aanschaffen van Funk Cruisin’ al meer dan waard! De uitgave is ook verkrijgbaar als een dubbel-LP van 140g zilver vinyl en dus ook als CD-DVD-set met een verzorgd boekje. Digitaal is het nieuwe album van Grand Slam breed verkrijgbaar via platforms als Amazon, iTunes, Spotify etc.

De DVD die als bonus bij de CD is gevoegd bevat een registratie van een liveconcert dat de band op 21 mei 2016 gaf in Conrad Sohm in Dornbirn, Oostenrijk. Dat is een tot sfeervol concertpodium omgetoverde oude bandenfabriek. Grand Slam is live behoorlijk overtuigend. Ze spelen voornamelijk uptempo funknummers en gaan daar meer dan 2½ uur mee door. Mudbone doet uiteraard ook mee op dit album.

Hieronder heb ik een YouTube-filmpje geplaatst van een live concert uit 2013 waar – eveneens in Conrad Sohm – een uitstekende cover wordt gespeeld van Good to your Ear Hole. Dat geeft een goede indruk hoe lekker Grand Slam live klinkt. Het origineel staat overigens op het Funkadelic-album Let’s take it to the stage uit 1975.

De 19 tracks tellende CD Funk Cruisin’ (duur 68:46) is ook prima. Eigenlijk zijn alle nummers okay zonder in te kakken. Ze zijn niet allemaal even funky maar wel bovengemiddeld goed. Laat ik het zo zeggen: er staan in mijn beleving geen slechte nummers op. Het enige minpuntje vind ik de vocoder-zang op sommige nummers. Ik heb al eens eerder hier gemeld dat ik na Bounce to the Ounce van Zapp een beetje ben afgehaakt. Maar dat is slechts mijn mening.

Al met al is Funk Cruisin’ een zeer welkom en funky album geworden met – als je de speeltijd van de DVD en CD bij elkaar optelt – bijna 4 uur goede muziek. Zulke uitgaven verschijnen niet elke week. Wie binnenkort een concert van Grand Slam wil bijwonen moet hiervoor naar Duitsland of naar Oostenrijk. De eerstvolgende tour-data zijn:

29-09 Land-Art, Havetoftloit (D)
30-09 Loci-Lof, Berlijn (D)
02-10 Der Cult, Nürnberg (D)
03-10 Salute, Weiden/Rothenstadt (D)
04-10 Black Horse Inn, Wels (O)
05-10 The Raven, Straubing (D)
07-10 Doubles Starclub, Donauwörth (D)

Get on down van het nieuwe album:

Van het hierboven genoemde concert in Oostenrijk:

Grand Slam live in 2013:

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*