RitzFlitz (6): Aanbevolen Funk

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Een uitwisseling van wat er op funkgebied is verschenen – zowel oud als nieuw werk – , is naar mijn idee altijd interessant. Enige vorm van interactie/reacties op Funkblog zou leuk zijn en dit blog levendiger maken!

Ditmaal in RitzFlitz aandacht voor een aantal cd’s die trouwe lezers van Funkblog denk ik wel zullen waarderen. Ik ken jullie platencollecties natuurlijk niet, maar de hierna te noemen albums zullen daar zeker niet in misstaan, of wellicht behoren ze al tot je verzameling funkplaten. In dat geval is het een feest van herkenning of voor hen die ze niet kennen interessant genoeg om hiervan op de hoogte te worden gebracht.

De meeste werken zijn wat ouder maar nog lang niet belegen. Ik geef een korte toelichting per artiest/album.

Arik Marshall heeft voor zo ver ik weet slechts één cd onder zijn eigen naam uitgebracht: ‘Pleasures of the Funky’ (2005). Deze gitarist, producer etc. heeft qua stijl met zeer uiteenlopende artiesten en bands gespeeld, van de Red Hot Chili Peppers, George Clinton, Weapon of Choice, Fishbone tot Ice Cube, Santana en Tone Loc enz. Twee YouTube-links verwijzen naar nummers van de cd die beiden zeer aangenaam klinken in een erg lekkere laidback funky sfeer.

De band Marz is ook zo’n artiest/band die maar één LP heeft uitgebracht: ‘Make it right’ (1982). De plaat is in 2007 ook op cd verschenen. Van deze band heb ik ook twee nummers geselecteerd. Zoals op veel funkplaten betreft het hier een mix van soul en funk. Het kan zijn dat je niet zo van soulachtige nummers houdt, toch zou ik daar in dit geval even doorheen bijten. Ik vind de funky nummers op dit album zelf heel fijn.

Voor Spunk geldt eigenlijk hetzelfde. Hiervan is ook maar één LP verschenen, maar die is dan wel zwaar bovengemiddeld goed. Dit album ‘Tighten it up” (1981) is later ook op cd verschenen. Van dit album heb ik het titelnummer en een andere ‘kraker’ van het album op YouTube gevonden.

Over Free Life heb ik al heel kort melding gedaan in mijn reactie op het artikel ‘Wat is de toekomst van funkmuziek?’. Ik ben blij dat dit briljante album uit 1978 recent op cd is verschenen. Vandaar nogmaals aandacht hiervoor. In die hiervoor genoemde reactie staan al twee nummers van het album en ook waar ze te verkrijgen zijn. Hieronder nog een andere track van de geweldige plaat.

Here’ van Godmoma uit 1981 is een album dat eigenlijk elke P-Funkateer zou moeten kennen/hebben. Deze LP is ook niet zo gek lang geleden eindelijk op cd verschenen. Het is een side-project van Bootsy, net zoals bijvoorbeeld ‘Sweatband’. De song die ik hiervan heb uitgekozen is naar mijn idee een van de beste P-funknummers ooit gemaakt. Luister naar ‘Hands up (Punk Funk)’!

Mijn laatste aanbeveling in deze RitzFlitz is een dubbel album uit 2010 getiteld ‘Backstreet Britt Funk, compiled by Joey Negro’, ‘a collection of the UK’s finest underground Soul Jazz-Funk and Disco‘. De titel zegt het eigenlijk al. Ook zeer de moeite waard met ruim twee uur erg goede muziek. Ik heb voor de Funkblog-lezers het nummer ‘Destination’ geselecteerd van The Warriors, een samenwerking tussen Incognito en Light of the World.

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*