Nile Rodgers: The Hitmaker

{0 Comments}

nile-rodgersAls (mede-)oprichter, componist, producer en gitarist van de funky disco band Chic is Nile Rodgers onlosmakelijk verbonden met een transformatie van pure funk naar disco in de jaren ’70. Inmiddels zijn er van Rodgers meer dan 100 miljoen platen verkocht.

Samen met zijn muzikale evenknie Bernard Edwards was Nile Rodgers verantwoordelijk voor wereldhits als Dance Dance Dance, Le Freak en Good Times, maar ook voor We Are Family and Lost In Music van Sister Sledge. Na het hoogtepunt van de discomuziek begon Nile Rodgers in de jaren ’80 een carrière als producer en werkte hij mee aan hits van popartiesten als David Bowie, Diana Ross, Duran Duran en Madonna.

Nile Rodgers was een zeer succesvolle producer, maar drugs en alcohol eisten hun tol. Dat was ook de voornaamste reden dat Chic ermee ophield begin jaren ’80. Toen Chic halverwege de jaren ’90 weer bij elkaar kwam overleed Nile’s vriend en muzikale partner Bernard Edwards plotseling aan een zware longonsteking. Dat was in 1996 kort na het eerste concert van de band na de hereniging in de Budokan Arena in Tokio. In 2010 werd bij Rodgers een agressieve vorm van prostaatkanker vastgesteld waarvan hij inmiddels genezen is.

De BBC-documentaire The Hitmaker, vat de successen van Nile Rodgers samen aan de hand van historische beelden en interviews met Chic-leden en andere betrokkenen. Ook de tegenslagen worden belicht. De prachtige documentaire werd op 31 maart 2013 uitgezonden door de BBC en staat ook op YouTube.

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*