Klezmerfunk van Abraham Inc.

{0 Comments}

Klezmer klarinettist David Krakauer, hip-hop artiest Socalled en funktrombonist Fred Wesley vormen samen de kern van Abraham Inc., een supergroep die muzikale grenzen opzoekt door Joodse klezmer muziek te combineren met hip hop en funk. Abraham Inc. speelde zaterdag 3 september jl. op het Toronto Ashkenaz Festival. De drie leiders van de groep werden daar vergezeld door zes andere topmusici.

Abraham Inc © Jacqui Causey CJNFoto © Jacqui Causey

De band Abraham Inc. is ontstaan uit een samenwerking tussen Krakauer en Josh ‘Socalled’ Dolgin, na een ontmoeting in 2001 op het Quebec Jiddische cultureel festival, KlezKanada. Dat schrijft Ruth Schweitzer in haar artikel ‘Supergroup combines klezmer, hip hop and funk’ voor CJN (Canadian Jewish News).

Krakauer, die klezmer al eens mixte met jazz en electronica, en Dolgin bleken geestverwanten te zijn. Dolgin liet Krakauer een aantal stukken horen van zijn vroegere experimenten – een mix van Joodse muziek, hiphop en house – en die vielen bij Krakauer in de smaak. Krakauer nodigde Dolgin uit om zich aan te sluiten bij zijn band, Klezmer Madness, die klezmer vermengt met jazz en klassieke muziek.

Dolgin was opgegroeid met de funkmuziek van James Brown en JB-trombonist/arrangeur Fred Wesley was zijn held. Dolgin stelde daarom voor om Wesley bij de groep te betrekken. Aan Wesley, die behalve met James Brown ook met funk innovator George Clinton had gewerkt, werd gevraagd of hij wel eens Joodse ofwel klezmer muziek had gespeeld. Wesley’s eerste reactie was: “Wat is klezmer?” Na het beluisteren van vintage klezmer-opnames uit de jaren ‘30 en ’40 en muziek van Klezmer Madness, raakte Wesley geïnteresseerd. Ze spraken af in een repetitieruimte in New York en meteen was er chemie, aldus Dolgin. Wesley, die ook wel wordt beschouwd als de peetvader van de hip hop, vertelde aan Dolgin dat hij juist een hekel had aan hip hop terwijl Wesley’s werk vaak is gesampled door Dr. Dre, Wu-Tang Clan en vele andere hip hop-artiesten. Vrijwel elke rapartiest heeft volgens Dolgin wel iets van Fred Wesley in zijn of haar muziek.

Wesley vond sampling van oud werk muzikaal gezien een stap achteruit. Waarom zou je oude dingen kopiëren als je het nieuw kunt spelen op een instrument. Toen Welsey met Dolgin ging samenwerken kwam hij daarvan terug. ‘You really showed me why rap music is cool, why that’s a viable musical direction,’ zei Wesley later tegen Dolgin. Voor een Canadese Jood uit Montreal was dat geweldig om te horen. “To turn Fred Wesley on to hip hop, that’s one of the greatest honours of my life,” zegt Dolgin tegen interviewster Ruth Schweitzer.

De muziek van Abraham Inc. omvat funky beats en loops (vooraf opgenomen en telkens herhaalde muziekfragmenten), samen met hip-hop drum-machine-sample basis ritmes en geluiden van oude platen, vermengd met originele funkarrangementen geschreven en gespeeld door Fred Wesley. De slagroom op de taart is het virtuoze klarinetspel van David Krakauer. Luister maar eens naar Tweet Tweet.

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*