Fred Wesley in LantarenVenster  

Generations in LVOp 12 juni a.s. treedt trombonist Fred Wesley met zijn trio Generations op in LantarenVenster, het jazzpodium op de Wilhelminapier in Rotterdam. Wesley eert tijdens het concert de legendarische souljazz Hammond-organist Jimmy Smith, maar ook de grote funkhits van James Brown komen voorbij. Generations bestaat uit: Fred Wesley (trombone, zang), Leonardo Corradi (hammond) en Tony Match (drums)

Born on the 4th of July
Fred Wesley werd geboren in 1943 ‘on the 4th of July’. Eind jaren vijftig maakte Wesley zijn eerste stappen in showbusiness als trombonist door achtereenvolgens op te treden met orkesten van E.B. Coleman, Charles Lott, The Excelsior Marching Band en daarna met B.B. King en Joe Tex.

J.B.’s
Begin jaren zestig was Fred Wesley onderdeel van de Ike en Tina Turner Revue en vervolgens speelde hij trombone bij Hank Ballard & the Midnighters. In de eerste helft van de jaren zeventig raakte Wesley bij het grote publiek bekend als bandleider en arrangeur van de J.B.’s, de vermaarde band van funk- en soullegende James Brown waarin Wesley sinds 1968 trombone speelde. Samen met Maceo Parker (alt sax) en Pee Wee Ellis (tenor) vormde Wesley de J.B.-horns. Fred Wesley is onder meer te horen op ‘Say it Loud – I’m Black and I’m Proud’, het eerste nummer dat hij met James Brown opnam, en andere James Brown hits. Wesley componeerde en schreef onder meer mee aan ‘Hot Pants’ en ‘Doing it to Death (We’re Gonna Have A Funky Good Time)’. De J.B. Horns brachten ook zelfstandig platen uit.

Horny Horns
In 1975 verliet Wesley de band van James Brown en begon in 1976 een avontuur met George Clinton’s Parliament/Funkadelic en Bootsy’s Rubber Band. Met Maceo Parker en de trompettisten Rick Gardner en Richard ‘Kush’ Griffith vormde Wesley de ‘Horny Horns’.
‘Fred Wesley and the Horny Horns’ maakten naast hun werk met Bootsy Collins en George Clinton ook twee solo-platen: ‘A Blow for Me, A Toot for You’ (1977) en ‘Say Blow By Blow Backwards’ (1979). In 1978 trad Wesley toe tot Count Basie’s Big Band. Daarna volgde nog vele wisselingen en activiteiten, ook als solo-artiest.

Indrukwekkende discografie
Hit me Fred (Recollections of a Sideman)
In 2002 verscheen bij Duke University Press de autobiografie van Fred Wesley getiteld ‘Hit me, Fred’, met een voorwoord van Rickey Vincent.

Behalve het geven van workshops op Berklee College of Music en Columbia College of Chicago toert Wesley de laatste jaren vooral met zijn eigen bands, zoals het trio Generations.

De indrukwekkende en geactualiseerde discografie van Fred Wesley is te vinden op http://www.soulpreachernight.de/fred/. Op de site worden ook de bijdragen van Fred Wesley vermeld aan albums van Candy Dulfer, alsmede zijn medewerking aan cd’s van Seven Eleven en bassist Bart ‘Dodge’ Verhoeven, en tevens die aan het album ‘On Track’ uit 2009 van saxofoniste Suzanne Alt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *