Dafonk: Heaven

{0 Comments}

“Funk is dead … is what they said”, maar niet sinds Dafonk muziek uitbrengt. Dafonk, zijn echte naam is Sébastien Robin, is een in 1974 in Parijs geboren en woonachtige muzikant. Sébastien leerde zichzelf gitaar spelen op z’n 15e, ging zich vervolgens ook bekwamen in andere instrumenten en werd langzamerhand een echte ‘studio-cat’ in z’n eigen homestudio. In een band spelen en optreden deed Sébastien ‘Dafonk’ Robin niet. Dat was niet zijn ding. Hij speelde liever mee met oude funk platen (overdubs).

De Franse multi-instrumentalist kwam in aanraking met funk door te luisteren naar platen van James Brown, Prince, George Clinton en Zapp. Daarnaast luisterde hij naar de hiphop van onder andere A Tribe Called Quest. Geïnspireerd geraakt door deze muzikale stromingen nam hij thuis talloze tracks op, vaak in samenwerking met bevriende muzikanten uit de Franse en Amerikaanse soul- en funkscene.

In 1995 ontmoette Sébastien Rico Kerridge, toen gitarist bij de Malka Family en thans deel uitmakend van The Horndogz. Daarna raakte hij bevriend met de rest van de Malka Family. Rond 2005 maakte hij nieuwe muzikale vrienden met The Greemts Of Fortune die ook voortkomen uit de Malka Family. Via Facebook komt Dafonk vervolgens in contact met steeds meer artiesten waarna er meestal een goede klik ontstaat en opnames over en weer worden gestuurd. Zanger/gitarist Juan Rozoff is zo’n contact uit de Franse funkwereld waar Dafonk veel muziek mee opneemt.

In 2014 benaderde Dafonk via Facebook de Nederlandse rapper Are MC. Dafonk zegt hierover: “Ik was op zoek naar een ‘old school’ achtige vibe en ik hou ook heel erg van p-funk. Seven Eleven, waar Are MC de frontman is, mixt deze beide stijlen feilloos!” Are MC kreeg uit Frankrijk een aantal instrumentale tracks opgestuurd waarvan er drie zijn afgerond en gemasterd. Twee van die tracks staan op het in mei 2017 verschenen album Heaven. Het zijn Feel It en Home. Het derde nummer houden we nog van Dafonk tegoed. Feel it was al eerder te horen op Soundcloud en heeft een uiterst relaxte vibe waar Are MC zich van zijn minder energieke kant laat zien. Om meer kleur te geven aan het refrein én om de funkvibe zo niet nóg hoger te krijgen opperde Are MC om z’n vriend en zanger/toetsenist Eugéne ‘U-Gene’ Latumeten mee te laten doen op het nummer Home. Dafonk stemde in en het resultaat mag er zijn.

Are MC over Dafonk: “De vibe die Dafonk legt in z’n tracks zijn heel relaxt, goed gemixt, open en super funky tegelijkertijd. Het is zeg maar funk om lekker bij achterover te leunen in je luie stoel, maar het zou ook zomaar een dansvloer kunnen vullen. Zijn stijl stond mij meteen aan en ik ga er lekker relaxt van rappen! De klik was er ook meteen omdat ik alles mag doen wat ik voel, hij laat mij m’n ding doen, maakt ook de juiste keuzes naar zijn en mijn smaak en is integer, zet nooit druk op je. Heerlijk om mee samen te werken.”

Ondanks dat Dafonk en ‘the Are’ elkaar nog nooit in levenden lijve hebben ontmoet is er toch een speciale band ontstaan en is weer gebleken dat funkmuziek universeel is.

De discografie van Dafonk bestaat uit 4 albums: Natural (2009), You Can’t Do That In Studio Anymore Vol.1 (2013), You Can’t Do These Instrumentals Anymore (2013) en het onlangs verschenen Heaven (2017).

Op Heaven heeft Dafonk de lat hoog gelegd. Het is een eerbetoon aan old school funk en hip hop met bijdragen van Juan Rozoff, Are MC, zanger Allonymous, soulbrother U-Gene en funkwonder Jay Murphy. Daarmee houdt Dafonk de funk springlevend. Heaven is meteen ook een ode aan Prince, één van de grote inspiratiebronnen van Dafonk. Zet je schrap voor een aantal talkbox harmonies a la Zapp. En uiteraard zou de funk niet compleet zijn zonder een blazerssectie. The Horndogz zijn ‘ready to tear the roof of that sucker!’.

Heaven is verkrijgbaar op cd en te koop via iTunes en te ‘streamen’ via Apple Music.

Dafonk wil nu een electro jazzfunk album gaan opnemen en heeft ook al een titel bedacht: Electro Shock. En er liggen instrumentale tracks klaar voor een nieuw album genaamd Funk it up. Kortom, Dafonk is actief en zal dat de komende jaren zeer zeker blijven.

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*