An evening with Midnight Star

AEW (An Evening With) staat voor een complete avond uit, artiesten boekingen, road-  en artistmanagement, Europees tourmanagement e/o totale producties binnen Europa. AEW organiseerde concerten van de SOS Band en andere funky Amerikaanse acts als Blackstreet, Karyn White, Dru Hill & Sisqo, The Zapp Band, Shalamar en kondigt nu op haar website een optreden aan van Midnight Star. De Amerikaanse funk- en soulband die grote successen beleefde in de jaren ’80 met hits als Freak-A-Zoid, Operator, Curious, Headlines en Midas Touch, geeft maandag 7 november een eenmalig concert in Escape, de bekende Amsterdamse discotheek op het Rembrandtplein.

Midnight Star (banner)

De avond met Midnight Star belooft volgens AEW een onvergetelijke happening te worden, vergelijkbaar het uitverkochte gecrowdfunde concert van de SOS Band dat in 2014 eveneens in Escape plaatsvond.

Midnight Star werd in 1976 opgericht door Kentucky State University studenten Reginald ‘Reggie’ Calloway (trompet), Belinda Lipscomb (zang), Melvin Gentry (gitaar, drums, vocalen), Kenneth Gant (bas), Bo Watson (toetsen, zang), Jeff Cooper (gitaar, toetsen) en multi-instrumentalist Bill Simmons.

Trombonist Vincent Calloway (de jongere broer van Reggie) zou zich later bij de groep voegen als enig bandlid zonder KSU-achtergrond. Richard Gilbert ‘Dick’ Griffey (1938 – 2010), muziekproducer, promotor en oprichter/baas van SOLAR Records, zag Midnight Star in 1978 optreden in New York City en tekende de groep onmiddellijk. SOLAR is een acroniem voor ‘Sound Of Los Angeles Records’. The Beginning (1980) werd de toepasselijke titel van het debuutalbum, waarop ook een aantal gastmuzikanten meespelen. De plaat werd geen succes. In 1981 volgde een tweede album Standing Together dat reikte tot nr. 54 op de Amerikaanse R&B chart. Een jaar later bracht SOLAR Victory uit, het derde album van Midnight Star. Hits bleven uit maar bandleider Reggie Calloway ontwikkelde zo wel zijn productionele vaardigheden.

In het najaar van 1982 kwam drummer Bobby Lovelace bij de groep en ging Melvin Gentry, die daarvoor achter het drumstel zat, zich specialiseren in zang en gitaar. Het vierde album, No Parking On The Dancefloor, zorgde in 1983 voor een doorbraak. De single Freak-A-Zoid bereikte de top van de R&B hitlijsten. Andere singles van het album waren Wet My Whistle en No Parking On The Dancefloor. Samen met de album-track Slow Jam, mede-geschreven door Kenneth ‘Babyface’ Edmonds, stuwden de hits de plaat naar een dubbel platinum-status.

Het succes van het vijfde album, Planetary Invasion, was bijna even groot. Ook deze plaat werd platinum. De single Operator bereikte de nummer 1 positie van de Amerikaanse R&B-hitlijst. Het is de band’s enige Billboard Hot 100 Top 40 hit geweest.

In 1986 verscheen Headlines, het zesde album van Midnight Star en tevens het laatste met de gebroeders Calloway. Door onoverbrugbare meningsverschillen met de andere bandleden stapte Reggie uit de groep. Broer Vincent volgde kort daarna. Met de single Midas Touch bereikte Midnight Star ondertussen hun hoogste notering in het Verenigd Koninkrijk.

Zonder de Calloways nam Midnight Star nog twee albums op: Midnight Star (1988) en Work It Out (1990). Deze platen werden lang niet zo succesvol als de vorige drie releases maar leverden wel R&B Top 10 singles op als Do Not Rock The Boat en Snake In The Grass.  De groep hield daarna een lange pauze, maar ging nooit officieel uit elkaar.

In 2000 ging Midnight Star weer optreden met veel van de originele leden. Twee jaar later werd het album 15 Avenue uitgebracht. Sindsdien toert de groep zo nu en dan met een line-up bestaande uit Belinda Lipscomb, Kenneth Gant, Melvin Gentry, Bo Watson, Bobby Lovelace en soms Bill Simmons.

Op 7 november 2016 geldt bij het concert van Midnight Star in Escape: NO PARKING ON THE DANCEFLOOR! Voor en na het concert wordt het publiek door de deejays van AEW getrakteerd op heerlijke import grooves. De kaartverkoop start morgen om 10.00u. Klik hier voor tickets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *