Al McKay

Al McKay All-starsOp 18-jarige leeftijd laat de op 2 februari 1948 in New Orleans geboren gitarist Al McKay voor het eerst van zich horen wanneer hij wordt gevraagd om deel uit te maken van de Ike & Tina Turner’s Revue. Niet voor lang, want ruim een jaar daarna besluit Al zijn geluk te gaan beproeven in Los Angeles. Dat bleek geen verkeerde keuze want hij wordt al snel een veel gevraagde sessie-gitarist. Onder meer Charles Wright and The Watts 103rd Street Band, Sammy Davis Jr., Isaac Hayes, The Sylvers en zelfs Andy Williams huren de linkshandige gitarist Al McKay in vanwege zijn opvallend goede gitaarspel.

Earth Wind & Fire
Begin jaren zeventig wordt Al’s aandacht getrokken door een opkomende groep uit Chicago: Earth Wind & Fire. In 1973 gaat zijn grote wens in vervulling en maakt Al deel uit van deze rijzende band. Vanaf zijn aantreden tot 1981 is Al McKay onderdeel van het wereldwijde succes van Earth Wind & Fire. De groep rond de broers Maurice en Verdine White en zanger Philip Bailey breekt alle mogelijke records. Ondanks dat er geen eind aan het succes lijkt te komen, besluit Al in 1981 om uit EW&F te stappen.

Sabbatical
Na acht enerverende jaren, zeven albums en ongelooflijk veel optredens neemt Al een lange break. De hits die hij samen met Maurice White had geschreven, waaronder ‘Sing a song’, ‘September’ en ‘Best of my love’ (The Emotions), zorgden ervoor dat er brood op de plank bleef komen voor McKay. Daarnaast pakte Al als gitarist zijn sessiewerk weer op en werkte mee aan albums van A Taste of Honey, The Tempations en Finis Henderson.

Al McKay Allstars
Rond 1990, na negen jaar afwezigheid op de grote podia, staat McKay ineens weer volop in de schijnwerpers maar nu met zijn eigen band: The L.A. Stars, die al snel worden omgedoopt tot ‘The Al McKay Allstars’.

Al McKay Allstars live

Vandaag de dag tourt Al McKay met zijn uit 13 leden bestaande Allstars succesvol door Europa en Azië met de voorstelling ‘The Earth, Wind & Fire Experience’. Op dinsdag 1 september komen de Al McKay Allstars naar Cultuurpodium P3 in Purmerend, op donderdag 3 september naar Theater Markant in Uden en op vrijdag 4 september naar uitgaanscentrum Lucky in Rijssen (Overijssel).

De Allstars bestaan uit:

Tim Owens (zang)
(heeft o.a. gewerkt met Rod Stewart, Destiny’s Child, Michael Jackson, K-Ci & JoJo)

Ed Wynne (saxofoon)
(heeft o.a. gewerkt met The Doobie Brothers, Keb Mo, Frankie Valli and The Four Seasons)

DeVere Duckett (vocals)
(heeft o.a. gewerkt met Vannessa Williams, Barry White, Michael Bolton)

Claude Woods (vocals)
(heeft o.a. gewerkt met Grover Washington jr.)

Freddie Flewelen (bass)
(heeft o.a. gewerkt met Doc Powell, Paul Jackson, Ron Brown, James Cleveland)

Ben Dowling (keyboards)
(heeft o.a. gewerkt met The Whispers, Tom Coster, Freddie Hubbard)

Dean Gant (keyboards)

(heeft o.a. gewerkt met Bill Withers, Cee-Lo, The Spinners, The Temptations, Teddy Pendergrass)

Aaron Haggerty (drums)

(heeft o.a. gewerkt met Eric Gales, Chris Duarte, Stoney Curtis Band)

David Leach (percussion)
(heeft o.a. gewerkt met EW&F, Ben Harper, The Emotions, Wah!)

Luis Gonzales (trumpet)
(heeft o.a. gewerkt met EW&F)

Omar Peralta (trumpet)
(heeft o.a. gewerkt met Miles Davis, James Morrison, Maynard Ferguson)

Justin Kirk (trombone)

(heeft o.a. gewerkt met Anthony Hamilton, Jason Mraz, Crash, Mark Farina)

Eén gedachte over “Al McKay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *