Funky BIRD

De Rotterdamse jazzclub BIRD kennen we nog van ‘Boogie Ball’, de officiële afterparty van het North Sea Jazz Festival in 2014. Festivalartiesten Sheila E., Bilal en Bootsy Collins stonden in BIRD achter de draaitafels en draaiden toen funky platen.

Charlie Parker
‘Bird’ is de bijnaam van de illustere en veel te vroeg overleden Amerikaanse saxofonist Charlie Parker (1920 – 1955). Daar is de jazzclub in Rotterdam ook naar vernoemd. Veel minder mensen kennen echter het verhaal achter die bijnaam. Dat kent een aantal varianten, maar de meest voorkomende staat op jazzine.com:

“Parker got the nickname “Yardbird” while traveling to a gig with the Jay McShann Orchestra. The car he was riding in accidentally ran over a chicken and Parker insisted on taking the dead “yardbird” and fixing it up for dinner at their destination, rather than having it go to waste.”

Jazz pianist Jay McShann heeft deze versie bevestigd.

‘YardBIRD’ heet ook de clubavond die BIRD bij tijd en wijle organiseert. ‘Een avond waarop de Mississippi en de Nijl door de Maas stromen’, is te lezen op de website van BIRD. Het is een avond die ‘rauwe underground hiphop uit New York & Los Angeles verbindt met warme, soulvolle techno uit Berlijn en Detroit.’

Jarrod Lawson
Vanavond treedt Jarrod Lawson op in BIRD, de Amerikaanse pianist en soulzanger die vorig jaar een concert gaf in de North Sea Jazz Club in Amsterdam, en daar morgen overigens weer staat. Vrijdag 10 juli a.s. treedt Lawson op in Ahoy tijdens het daar gehouden North Sea Jazz Festival.

Jarrod Lawson

Volgens de website van BIRD heeft Lawson op het podium gestaan met grote artiesten als Bilal, Angelique Kidjo, The Average White Band en Maceo Parker en mocht hij zowaar optreden op de verjaardag van Stevie Wonder. ‘Of hij nu funk, folk, r&b, rock of jazz speelt, alles wat hij aanraakt verandert in soul en sinds afgelopen jaar zijn titelloze solodebuutalbum jubelend werd ontvangen is hij hard op weg om een legendarische soulartiest te worden.’ stelt de redactie van BIRD. In 2014 bracht Lawson zijn eerste soloalbum uit, getiteld Jarrod Laswon. Recensenten vergelijken zijn muziek wel met D’Angelo, Maxwell en Omar en prijzen hem om zijn soulvolle stemgeluid en zijn prachtige pianospel.

Adres Bird
Op de concertagenda van BIRD, dat op 24 april alweer 4 jaar bestaat, prijken meer interessante concerten die een hoop funkliefhebbers kunnen waarderen. Wat dacht je van Meshell Ndegeocello op dinsdagavond 12 mei?

Jazzclub BIRD is gevestigd aan de Raampoortstraat 26 te Rotterdam.

Bird Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *