Sumy from outerspace

Door Marcel Visser

Zondag 6 december a.s. treedt Sumy Funk Force op in de kleine zaal van Paradiso. De eerste keer dat ik Sumy tegenkwam dacht ik: die komt van een andere planeet. Waar veel Surinamers eind jaren zeventig bezig waren met soul, kaseko etc. had Sumy zich volledig gestort op het universum. Hij vertelde verhalen die ik – zelfs met mijn kennis van de theorie en filosofie achter de P-Funk van George Clinton – niet kon plaatsen. Was Sumy volledig geflipt of presenteerde hij daadwerkelijk een visie die wij later pas zouden gaan begrijpen?

Funk was in opmars in Nederland en in die muziekstroming wist Sumy in ieder geval de aandacht op zichzelf te vestigen. Hij was geen uitzonderlijk goede muzikant. Meer iemand die experimenteerde met geluiden en dat op hele creatieve wijze deed. Het was 1983 toen Sumy zijn eerste officiële LP Tryin’ to Survive uitbracht op zijn eigen label Galaxy Inc. Ik moet eerlijk bekennen dat dit album mij – na wat ik eerder van Sumy had gehoord – aangenaam verraste. Beroepsmuzikanten als Steve Clisby en Omar Dupree (American Gypsy), Mildred Douglas (Mai Tai) en Julius Green (The Mad Lads) hadden aan het album meegewerkt. Sumy was zelf verantwoordelijk voor alle composities en de productie want dat kon of wilde hij niet loslaten.

Sumy - Tryin' to survive

Daarna kwam ik Sumy nog regelmatig tegen op diverse markten waar hij fanatiek zijn werk aan de man probeerde te brengen. Zijn latere werk is aan mij voorbijgegaan maar ik hoop dat hij nu, met deze comeback, eindelijk de credits krijgt die hij verdient. Wie al zo lang op eigen kracht en met volle overtuiging in zijn muziek gelooft, is dit van harte gegund.

Op de site van Paradiso, waar Sumy over een week optreedt, wordt hij als volgt geïntroduceerd:

Sumy is Kenneth Sumter uit de Bijlmer. Een Surinaamse artiest die ooit voor de lol muziek begon te maken met zelfgemaakte instrumenten, maar vanaf 1979 een serieuze muzikale carrière startte. Hij kocht verschillende instrumenten als een Hammond orgel, een Fender Rhodes en PPG synthesizer en maakte daarmee de meest fantastische discofunk. Sumy was bijna in de vergetelheid geraakt maar een paar fanatieke muziekliefhebbers is druk bezig Sumy nu eindelijk de waardering te geven die hij absoluut verdient. Zijn album ‘Tryin To Survive’ is opnieuw uitgegeven en is een heuse ondergrondse hit aan het worden. Denk aan Rick James, Suriname en de Bijlmer en je komt bij Sumy uit.

Eén gedachte over “Sumy from outerspace

  1. Leuk artikel Marcel.
    Ook een behoorlijke cover van het Cameo-nummer. Vermoedelijk dateert die opname al van een flink tijdje geleden en hoogstwaarschijnlijk is het prima baswerk van Lesley Joseph. Die LP uit 1983 heb ik ook. Volgens mij werd hij in die tijd zo’n beetje beschouwd als de ‘Nederlandse Prince’. Onlangs zag ik bij “Dusty Groove” dat die LP op CD is uitgebracht (met twee bonusnummers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *