RitzFlitz (68): ToeJam & Earl Soundtrack ‘Back in the groove’ feat. Cody Wright

Door DJ Ritz

Het is voor de eerste keer dat ik een stukje schrijf over muziek bij een computerspelletje. Wel apart. De muziek is dusdanig goed en funky dat ik de lezers van Funkblog hier graag van op de hoogte breng. Cody Wright is een multi-instrumentalist (bas, gitaar, keys) die al een aardig tijdje aan de weg timmert. Hoe oud hij is heb ik niet kunnen vinden maar ik schat hem zo begin 30. Zijn filmpjes die ik de laatste jaren op YouTube heb gezien maken indruk. Met name zijn manier van basspelen is opvallend omdat hij een plectrum gebruikt. Er zijn niet zo veel funkbassisten die dat doen. Maar Wright kan daar behoorlijk mee uit de voeten want in de meeste van zijn filmpjes swingt hij als de neten. Als het goed is verschijnt dit voorjaar zijn debuut-CD getiteld Star Festival. De release is al diverse malen aangekondigd geweest onder verschillende titels dus het is afwachten of het nu werkelijk gaat gebeuren. Ik verwacht daar wel wat van.

Op de ToeJam & Earl Soundtrack van de gelijknamige computergame speelt Cody bas, gitaar en keyboards en wordt hij op de meeste nummers begeleid door drummer Nick Stubblefield. Meer informatie over Cody Wright, zijn instrumenten en met wie hij allemaal heeft samengespeeld kun je lezen op zijn website.

Wright wordt niet alleen geroemd door bassisten maar ook door gitaristen getuige deze interviews in Guitarz For Ever en Bassmusician Magazine.

Om wat voor soundtrack gaat het nu eigenlijk? Oldschool-gamers raakten in 2016 erg opgewonden toen werd aangekondigd dat het klassieke Sega Genesis-spel “ToeJam & Earl” uit de jaren ’90 een nieuw hoofdstuk zou krijgen met de naam “Back in the Groove”. Het is nog in ontwikkeling of misschien net uitgebracht. De superfunky soundtrack daarentegen, grotendeels uitgevoerd door Cody Wright, is al een tijdje verkrijgbaar, ook als dubbel LP. Zowel bij de CD als bij de LP’s zit een boekje: The Concept TJ&E Art Book, met comics van Nathan Shorts.


© DJ Ritz

Het 1 uur en drie minuten durende album telt 31 tracks waarvan 30 instrumentaal en alleen de laatste vocalen bevat. De gemiddelde duur van de nummers is dus ongeveer twee minuten. Op de CD zijn eigenlijk alleen maar gitaar, bas, keyboards en drums te horen. Het lijkt allemaal kaal en sober opgenomen, dat is schijn want de opname en productie zijn uitstekend met een fijn modern diep geluid. Zoals gewoonlijk, dus nu ook, hieronder een paar YouTube-links naar nummers die op de CD te horen zijn. Die geven een goede indruk. Voor liefhebbers van funkbassisten is het sowieso een aanrader. Aanschaffen kan via deze site.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *