RitzFlitz (56): Blast-O-Funk

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Blast-O-Funk is een album uit 1980 van de band Thomas BuckNasty dat onlangs eindelijk op CD is uitgebracht. Qua energie en muzikaliteit is deze release haast vergelijkbaar met het debuutalbum van Defunkt uit diezelfde periode. Toen ik destijds de LP van Thomas BuckNasty voor het eerst opzette werd ik haast weggeblazen vanwege de power van de songs. Dit is dan ook één van de weinige funkalbums waarop alleen maar zeer gekruide uptempo funknummers staan. Dus zonder ballads en zonder in te kakken. Je moet deze muziek natuurlijk wel in het tijdsbeeld van bijna 40 jaar geleden plaatsen. Ondertussen heeft de (funk)muziek zich uiteraard verder ontwikkeld. Voor deze uitgave geldt wel dat, 37 jaar later, de muziek nog steeds overeind staat en waarschijnlijk door veel Funkateers gewaardeerd zal worden.

Jammer genoeg is Blast-O-Funk het enige album van de band dat ooit is verschenen. Maar goed, ze hebben wel een hele gedenkwaardige uitgave achtergelaten. In het zeer informatieve boekje dat bij de CD zit kun je de historie van deze band nalezen. Daaruit blijkt dat de plaat op het moment van het eerste verschijnen (onterecht) weinig aandacht heeft gekregen en een beetje ondergesneeuwd is tussen alle andere releases begin jaren ’80.

Het brein achter Thomas BuckNasty is leadzanger Thomas ‘Poet’ McNeil. Op één track na heeft hij alle nummers geschreven. Deze man beschikt werkelijk over een geweldige, rauwe, haast smerige  funkstem. Niet verwonderlijk dat hij zijn band Thomas BuckNasty is gaan noemen. De prima zang in combinatie met alle andere uitstekende leden van de band, maakt de muziek heel erg funky.

De CD begint met het titelnummer Blast-O-Funk en dendert dan zeven nummers lang door (die van de originele LP). Deze uitgave kent ook nog drie niet eerder uitgebrachte tracks. Eén kortere en een langere versie van Blast-o-Funk en een kortere versie van Rock til you don’t care. Opvallend zijn de werkelijk superstrakke blazers. Als je van funk met ‘horns’ houdt dan is dit album zeker aan te bevelen. Maar ook de strakke funky bassist, het lekkere gitaarwerk, de goede drummer en uiteraard de superzanger McNeil moeten zeker genoemd worden.

Door de drie bonustracks duurt de complete CD toch zo’n 53 minuten. Ik kan me zo voorstellen dat als je Blast-O-Funk in zijn geheel hebt beluisterd, je toch even naar adem moet happen. Zeker als je dit album nog niet kende. De plaat is hier verkrijgbaar.

Hieronder twee nummers van het YouTube kanaal van de band, waaronder de titelsong en Turn it loose.


Plaats reactie

Your email address will not be published.

*