Junie: The Complete Westbound Recordings 1975-1976

Door Marcel Visser

Op 26 mei a.s. verschijnt bij het Engelse label Ace Records ‘Junie: The Complete Westbound Recordings 1975-1976’. Dit is een dubbel-cd van Junie Morrison waarop de drie door Westbound uitgebrachte albums van Junie zijn samengebracht en aangevuld met een aantal single mixen en niet eerder uitgebracht materiaal.

De funkwereld was geschokt toen Junie’s dochter Akasha begin dit jaar het bericht naar buiten bracht dat haar vader was overleden. Over de daadwerkelijk datum van overlijden werd veel gespeculeerd. Inmiddels weten we dat Junie op 21 januari is overleden, doodsoorzaak onbekend.

Het toeval wil dat ik eind vorig jaar een aantal concepten met Ace besprak waaronder de drie albums die Junie voor Westbound had opgenomen: When we do, Freeze en Suzie Super Groupie. Een eerder verschenen verzamelaar van Junie stamde alweer uit 1994 en was alleen in de UK uitgebracht. Men ging er toen van uit dat die compilatie compleet zou zijn, maar dat was niet het geval. Er ontbraken, door de beperkte speeltijd op een CD, een flink aantal albumtracks die nu wel op de dubbel-cd komen te staan. Daarnaast zijn de originele masters gebruikt en klinkt de nieuwe compilatie werkelijk fantastisch.

‘Junie: The Complete Westbound Recordings 1975-1976’ is voorzien van een zeer uitgebreid boekwerk dat ons meeneemt in de muzikale wereld van Junie Morrison, de alleskunner. Junie kon daadwerkelijk ieder instrument zelf bespelen en was met veel van zijn arrangementen zijn tijd ver vooruit. Ongetwijfeld was hij een grote bron van inspiratie voor de kleine popster uit Minneapolis, Prince.

De muziek van Junie was niet in één hokje te plaatsen want hij mixte net zo makkelijk Jazz en Funk als Latin en Klassiek. Dave van de Pitte, die onder meer het arrangement schreef van  Marvin Gaye’s klassieker What’s Going On laat weten dat hij zelden met zo een getalenteerd iemand als Junie heeft mogen werken. Junie kreeg van Westbound volledig de vrije hand en dat was niet zo verwonderlijk want Junie was degene die de sound van de Ohio Players al op zeer jonge leeftijd had vormgegeven. Junie was immers behalve volwaardig lid ook de producer van The Ohio Players.

Voor zijn derde solo-LP gebruikte Junie voor het eerst een band met wie hij ook op tournee zou gaan: The Scoon Symphony Band. Achter deze naam ging de uit Ohio afkomstige funkband The Crowd Pleasers schuil. Donald Payne, de bassist van deze band vertelde onlangs dat het werken met Junie niet meeviel. Het genie vergde van iedereen het uiterste en duldde geen tegenspraak. Het uiteindelijk resultaat van die samenwerking was het derde album Suzie Super Groupie. Westbound wilde dat Junie zo snel mogelijk op toernee ging om het album live te promoten. Met de Scoon Symphony Band speelde Junie in vele clubs en de reacties waren meer dan goed. Het repertoire bestond uit een mix van Junie’s eigen repertoire en dat van The Ohio Players. Maar na een jaar hield Junie het voor gezien en nam hij een sabbatical van twee jaar.

Voor wie de albums op vinyl heeft gemist is dit een mooie kans om de complete Westbound catalogus van Junie, waaronder ook de eerste singles op het zusterlabel Eastbound, aan te schaffen. In totaal bestaat ‘Junie: The Complete Westbound Recordings 1975-1976’ uit 34 tracks.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *