RitzFlitz (41): The Jig

{0 Comments}

Door DJ Ritz

GDOB-30H3O1-001.pdfNa het beluisteren van het eerste nummer van Proximo Disco, het nieuwe album van de Amsterdamse funkband The Jig, dacht ik dat op het verkeerde been werd gezet. Het swingde wel, maar het kwam niet helemaal uit de verf en duurde mij een beetje te lang. Mijn eerste indruk was dan ook: een bespreking van deze muziek hoort eerder thuis in een popblad. Maar na het luisteren van het volgende nummer heb ik die eerste indruk meteen moeten bijstellen. Give it Back is namelijk een heel ander verhaal waarop je meteen weer op het funkspoor zit. Niet in de laatste plaats vanwege de bijdrage van gastzanger Ruben Seyferth, die over een prima Dr. John-achtige rauwe stem beschikt en mij daarom gelijk aan Dr. John deed denken.

The Jig

Het derde nummer Balls is weer instrumentaal met lekkere en erg strakke blazers. De vierde song Fever is lekker funky met wederom uitstekende blazers en een aangenaam klinkend slaggitaartje. Het vijfde nummer heet Buffalo en heeft bij vlagen iets Doe Maar-achtigs en fraai gitaarwerk.

Track zes Come Get It is Prince-achtig met weer zo’n prettig funky slaggitaartje. Zanger Seyferth heeft een behoorlijk bereik, van het hele hoge falsetstemmetje van Prince naar het rauwe van bijvoorbeeld de al eerder genoemde Dr. John. Track zeven Jorge Leigh is weer zo’n nummer met van die heerlijke blazers en een fijne baspartij. Song acht Ali’s Shuffle is een vrolijk nummer met prima horns en kleine bas- en gitaarsolootjes.

The One (track negen) is een wat steviger funknummer en klinkt erg lekker, mede door de bijdrage van Ruben Seyferth. Instrumentaal zitten alle tracks behoorlijk goed in elkaar. Free Fluid Infusion, het een na laatste nummer, is lekker opzwepend met solo’s van de gitarist en bassist. De laatste song Second Line doet denken aan New Orleans met uiteraard weer de opvallend goede blazers. Koen Schouten en zijn makkers kunnen zo meelopen met een marching band door Bourbon Street. Heel lang duurt de CD niet (37:17), maar het album is absoluut de moeite waard en aan te bevelen.

The Jig

Zie voor meer informatie over The Jig de bijdrage van 19 mei op Funkblog. Op hun eigen website valt nog veel meer over The Jig te lezen en te beluisteren. Daar kun je ook meteen het nieuwe album bestellen.

De officiële album-releaseparty rond Proximo Disco vindt zondag 19 juni a.s. plaats in de Sugarfactory in Amsterdam, aanvang 20.30u. Klik hier voor kaarten.

Hier zijn nog wat links naar muziek van The Jig. Allereerst Come Get It van het nieuwe album:

Live beelden:

Hier nog wat ouder werk:

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*