RitzFlitz (32): Mastervolt

Door DJ Ritz

Defunkt - MastervoltZoals ik vorige maand in mijn vooraankondiging op Funkblog al had aangegeven: het nieuwe Defunkt-album ‘Mastervolt’ (Zip Records) is goed nieuws voor alle funkliefhebbers. Dat geldt zeker ook voor mezelf aangezien ik fan ben van het eerste uur. De debuut-LP ‘Defunkt’ sloeg in 1980 in als een daadwerkelijke FunkBom! Zulke funk had ik nog niet eerder gehoord. Die plaat was en is nog steeds ongehoord goed. Als je nu naar die plaat luistert, lijkt het net alsof hij gisteren is gemaakt. De muziek behoorde in die tijd zo’n beetje tot de ‘underground-funk’. Tot en met 1995 is Defunkt doorgegaan met het maken van geweldige studio-albums. Onderaan deze RitzFlitz vind je een link naar de Wikipedia-pagina van de band met daarin de discografie.

En dan nu opeens na twintig jaar: ‘Mastervolt’! Bijna een uur lang nieuwe funk. Naar mijn idee kun je eigenlijk niet meer van Defunkt spreken maar van de Joe Bowie Band aangezien Joe op dit album het enige nog overgebleven lid is van deze fantastische, befaamde funkformatie. Dat maakt niet uit want Bowie heeft inmiddels een andere groep erg goede funky muzikanten om zich heen verzameld.

Bij ‘Mastervolt’ zit een bijzonder fraai boekje van maar liefst 36 pagina’s met informatie over de huidige muzikanten en natuurlijk de songteksten. Voor de vaderlandse funkateers is het wellicht leuk om te weten dat twee blazers die op dit album meespelen, trompettist Dirk Beets en saxofonist Remko Smid, ook regelmatig optreden met Seven Eleven.

De CD begint gelijk al erg lekker met een kort nummer getiteld ‘Bring out the Jams’. Meteen gevolgd door ‘I Funk Therefore I Am’ (geinige titel overigens). Dat nummer heeft een onweerstaanbare groove met zo’n lekkere envelop-filter-achtige baslijn. Heel aangenaam! Alle nummers zijn uptempo en klinken prima. Het laatste nummer ‘Rocket 2015’ staat in een andere uitvoering op de eerdere CD ‘One World’. Bij dat album sluit ‘Mastervolt’ goed aan, mede omdat daarop al een zangeres te horen is.

Joe Bowie heeft nog steeds een prachtige, rauwachtige soul-zangstem en uiteraard mag ook zijn geweldige energieke trombonespel niet ongenoemd blijven. Het nieuwe album van Defunkt maakt zonder meer alle verwachtingen waar en is zonder aarzeling aan te bevelen.

Joseph Bowie © Jean-Luc Karcher

Dat ‘Mastervolt’ maar een groot succes mag worden want dat verdient deze briljante muzikant. Wellicht komt hierdoor het eerdere werk van Defunkt ook weer meer in de belangstelling te staan.

Voor degenen die (nog) niet bekend zijn met het ‘oude’ werk van Defunkt kan ik de dubbel-CD ‘Defunkt’ + ‘Thermonuclear Sweat’ aanraden. Dat zijn de eerste twee LP’s van de band plus behoorlijk wat extra nummers, onder meer een uiterst aangename ruim tien minuten durende versie van ‘Strangling me with your love’ en de 12 inch ‘Razor’s Edge’, hieronder te horen. Naar mijn idee klinkt de muziek van Defunkt uit de begintijd (35 jaar geleden) nog steeds alsof het zeer recent is gemaakt.  Daaruit kun je concluderen dat Joe Bowie met Defunkt muzikaal gezien zijn tijd behoorlijk ver vooruit was.

Na 1995 heeft Joe Bowie buiten Defunkt nog veel meer gedaan. Die informatie kun je gemakkelijk terugvinden op internet. Eén project of band genaamd Doop Troop wil ik graag even uitlichten.

Doop TroopIn 1999 verscheen van Doop Troop het album ‘Don’t tell me’. Wat mij betreft kan die plaat gerust worden beschouwd als een van Defunkt. Persoonlijk vind ik het een van de betere albums. Na ‘One World’ uit 1995 kan ‘Don’t tell me’ in feite als het laatste (inmiddels voorlaatste) Defunkt studio-album worden gezien. Op ‘Don’t tell me’ speelt onder meer de funky gitarist Kelvyn Bell mee, een van de originele Defunkt-leden uit 1980. Bij liefhebbers is Bell ook bekend van zijn eigen band Kelvynator.

Wonderlijk is dat van Doop Troop helemaal geen links te vinden zijn op YouTube. Voor de fans van Defunkt zou ik zeggen: koop die CD meteen zolang het nog kan. Bijvoorbeeld op Amazon.

Van Kelvynator staan wel links op You Tube, terwijl ze niet eens zoveel albums hebben uitgebracht. De nummers die ik hieronder heb geselecteerd geven een indruk hoe vuig en funky die band was. Van Kelvynator heb ik, net als van Defunkt, zeer gedenkwaardige, extreem funky liveconcerten gezien, onder meer een aantal keer in het toen nog bestaande ‘Nighttown’ in Rotterdam. Hier een link waar je de muziek van Kelvynator/Kelvyn Bell kunt downloaden: http://kelvynator.com/wordpress1/

Joe Bowie woont al sinds 2003 in Nederland. Enige tijd geleden is een documentaire over hem uitgezonden op de Nederlandse televisie. Die film kun je hier online terugzien.

Wie meer wil weten over Joe Bowie en Defunkt kan informatie vinden op de volgende sites:
http://www.josephbowie.com/
http://www.stichtingjazzingroningen.nl/component/eventlist/details/1896-nacht-van-de-jazz-joe-bowie.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Defunkt

Defunkt op YouTube:






Kelvynator op YouTube:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *