RitzFlitz (14): Rippopotamus

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Rippopotamus (1999)Rippopotamus werd in 1990 opgericht in Amherst in de Amerikaanse staat Massachusetts. Al vrij snel daarna vertrokken de leden naar Boston om daar ‘furore te maken’. De muziek van de band is een combinatie van rap, rock, funk en jazz en kan wel een klein beetje vergeleken worden met het eerste werk van The Red Hot Chili Peppers. Daarvan vind ik alleen de eerste twee albums aardig en van Rippopotamus is eigenlijk alles goed wat ze hebben uitgebracht. Ze zijn wel eens omschreven als: “James Brown meets Living Color at George Clinton’s House. High energy horn led, guitar and bass driven funk from Boston and Music Award winning artists.” Daarmee doe je ze in ieder geval geen onrecht aan.

Rippopotamus kreeg al gauw een reputatie voor hun extreem hoge energie live-shows. Ik heb ze nooit live gezien, maar geloof dat onmiddellijk. Hieronder staan zowel voorbeelden van studionummers als live werk. Het laatste filmpje is van een reünie-concert in 2013. Ik weet niet of dat de start van nieuw werk betekent of dat het een eenmalige gebeurtenis was.

De ‘harde kern’ van de band bestaat uit: Dainis Kaulenas (gitaar en zang), Allyn ‘OPA’ Martin (bas), Richard Gordon (drums), Michael Ambrose Stevens (lead zang), Russell Bogartz (trombone), John Frazee (trompet), John Fouracre (trompet), Mike Alberici (sax)

Rippopotamus is actief geweest in de periode 1990-2001 en hebben (voor zover ik weet) 6 albums uitgebracht:
Rippopotamus - SwimR House (1991)
Butter (1994)
Swim (1997)
Superstar (cd single met 3 nummers) (2000)
It’s alive (2001)
R.I.P. (2001)

Wellicht is R.I.P. wel hun beste, of beter gezegd meest consistente album. Dus je zou kunnen zeggen dat ze op hun hoogtepunt gestopt zijn. Erg jammer want alle hiervoor genoemde albums zijn okay en daar zullen we het dan mee moeten doen.

De CD ‘Swim’ werd bijvoorbeeld erg goed verkocht in heel Amerika en kreeg onder meer een goede recensie in Bass Player Magazine (terecht lijkt mij). Misschien was hun meest tot de verbeelding sprekende concert wel het optreden in 1998 tijdens het Montreal Jazz Festival, een festival dat te vergelijken is met de grote jazzfestivals in Nederland en Frankrijk.
Rippopotamus at Montreal Jazz Festival 1998
De website van Rippopotamus is nog steeds in de lucht en ik vermoed dat je daar nog steeds de muziek aan kunt schaffen. Bij CDBaby – wat een geweldig bedrijf is dat toch – bestaat wellicht ook nog wel een mogelijkheid. Daar heb ik ze zelf gekocht. Alle zes.En live:


Beelden van een reünie in 2013:

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*