RitzFlitz (10): Zomerfunk

{1 Comment}

Door DJ Ritz

Hoewel het met de temperaturen van de laatste dagen niet erg prettig is om (te) veel te bewegen is het tijd voor wat vrolijke zomerfunk. Sommige van de hieronder genoemde platen zijn al wat ouder, maar daarom niet minder goed en funky. Andere zijn weer meer recent. In volgorde van ‘oud naar nieuw’ volgt eerst een korte beschrijving per CD en van de nummers die ik op YouTube heb kunnen vinden staan onderaan links.

Capri – “Boogie Man” (2001/2002)
capri boogie manDeze Britse band maakt funkmuziek dat erg goed zou passen bij films of politie/detective-series uit de jaren ’70. Alle nummers zijn okay, op één inkak-nummertje na. Je kunt ‘m zo opzetten en achterelkaar beluisteren en er tegelijk heel vrolijk van worden. Het enige wat echt opvalt aan de CD is dat het hoesje een stuk groter is dan gebruikelijk en daardoor lastig te plaatsen is in een standaard CD-opbergsysteem (maar dat is misschien een beetje geneuzel).

Frank Felix and the F.U. Express – “Tales from the funky underground vol: 1” (2008)
Frank Felix - Tales from the Funky Underground Vol 1Weer zo’n band met één hele leuke CD en waar je verder nooit meer wat van hebt vernomen. Op internet staat dit stukje dat heel goed beschrijft wat voor muziek het is:

With the release of his first album project as a leader, bassist/composer Frank Felix has returned to his funky musical roots to drop an album dripping in the funk, soul, r&b and jazz influences that shaped his musical path.
The album is a varied affair.
There’s the big, brassy jazz funk of the Crusaders influenced opening cut ‘Sugarfoot’ and the early 80’s club vibe & funky bass driven ‘Club 44’ featuring Snake Davis on sax. We’re also taken to JB’s territory with the hookfest ‘Waditiz’ and the rolling shuffle of ‘Work It’
For more soulful moments look out for the bass feature ‘Remember When’ and the guys tip their hats to Johnny ‘Guitar’ Watson with ‘Crazy’ penned by F.U. Express member Jes Platt
.“

Echt een aanrader deze CD, die probleemloos zonder te skippen gedraaid kan worden. Vrolijke zomermuziek om blij van te worden.

Derek Frank – “Let the games begin” (2009)
derek frank - let the games beginEvenals Frank Felix is ook Derek Frank een bovengemiddeld goede bassist. De muziek doet af en toe aan Marcus Miller denken, zeker qua spel. Opmerkelijk genoeg staat er van deze CD geen enkel nummer op YouTube. Dat is toch wel bijzonder. Ik heb wel een link gevonden naar zijn website waar je stukjes van de nummers kan beluisteren en waar je het album kunt kopen. Zeer aan te bevelen om de plaat in zijn geheel te draaien. Ik heb een recent nummer van Derek Frank gevonden dat niet op de CD staat maar wel erg lekker klinkt. Daarom verwacht ik van deze bassist nog wel wat op korte termijn.

Jesse Jones jr – “Father of scat hop” (2010)
Jesse Jones jr - Father of Scat HopDit is een vrij aparte CD. Alle nummers zijn up-tempo zonder in te kakken. Hele vrolijke, grappige muziek die nog het meest aan oud werk van Plunky & The Oneness of JuJu doet denken. Niet zo raar want Jesse Jones Jr. is ook een saxofonist. Het album heeft een hele lekker vibe en kan probleemloos van begin tot het eind gedraaid worden. Hier kan je een feestje wel mee opvrolijken.

Mike Zabrin – “Funktastic” (2014)
mike-zabrin-funktasticWat een toeval (…). Alweer een CD van een bassist. Dit album van Mike Zabrin is net uit en is ook weer zeer geschikt voor de zwoele zomeravond. Het nummer waarvan ik een link heb bijgevoegd is niet helemaal representatief voor het album. Waren alle nummers op de plaat maar zo funky. Mike kan overigens wel een erg fijne groove neerleggen. Van hem verwacht ik toekomstig nog wel het een en ander. Wat dit album bijzonder maakt is dat Kendra Foster (Parliament), twee leden van Kool & The Gang en ook Norwood Fisher (Fishbone) hun medewerking hebben verleend. Jammer dat het album vrij kort is. Dit in tegenstelling tot de hiervoor besproken platen.

Tenslotte wil ik nog eens opmerken dat het fijn en prettig zou zijn als een lezer af en toe op een funkblog reageert of zelf ook iets instuurt naar info@funkblog.nl. Schroom niet om dat te doen! Daar kan Funkblog.nl alleen maar nog beter en interessanter van worden.

En dan nu de links naar zomerse funk

1 Comment…

 Share your views
  1. Thanks Ritz for the funkin’ info!

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*

{ 1 Trackback }