4 niet te missen instrumenten in funkmuziek

{0 Comments}

Door Jeffrey Muller (Inside Audio)

Wanneer je luistert naar de early funk uit de jaren ’60 en ’70, maar ook naar funk die in latere jaren werd gemaakt, hoor je vaak dezelfde instrumenten en geluiden. Deze instrumenten maken de funkmuziek zo prachtig als het is. Maar welke instrumenten hoor je nu precies? Wij hebben een lijst samengesteld van instrumenten en sounds die onmisbaar zijn in funkmuziek.

1. Een goede bassline op de basgitaar
De basis van elke funktrack is een goede bassline. Soms klinkt het bas patroon in funk vrij simpel, maar onderschat de krachten van de bas niet! Het is moeilijk om een echte funky bassline te bedenken en te spelen. Pioniers als Bootsy Collins hebben in de loop der jaren laten zien en laten horen dat het in funk toch echt allemaal draait om de bas. De volgende keer dat je naar je favoriete funknummer luistert, luister dan ook eens heel goed naar de basgitaar.

2. Een swingende groove op de drums
Wat je zelden nog hoort in de hedendaagse moderne muziek zijn funky beats gespeeld op een écht drumstel. Er zijn vandaag de dag nog maar weinig drummers die funky kunnen drummen. In een funk nummer is het fundamenteel om het gevoel te creëren, niet alleen een beat. Een nummer moet gespeeld worden met een echte swing. Dit is met bepaalde presets ook na te bootsen op een elektrisch drumstel. De bekende Amerikaanse drummer James Gadson, die op talloze klassieke funktracks te horen is, laat zien dat het drummen in de funk naar een heel nieuw niveau getild kan worden. Hij speelt een belangrijke rol in de drum geschiedenis van de funk. Kijk maar eens naar deze video van een live-opname uit 1972 met Bill Withers:

3. Een catchy lead op de elektrische gitaar
Het ritme en gevoel op de elektrische gitaar zorgt ervoor dat een funk nummer compleet is. De akkoorden en strums die gespeeld worden zijn uiterst belangrijk voor elke song en zorgen voor de echte funk beleving. Nile Rodgers, oprichter en gitarist van Chic, laat zien dat de implementatie van een innovatieve compositie en een unieke sound een funk nummer als Le Freak wereldberoemd kunnen maken.

4. Synthesizers en Electric organs
Als vierde en laatste op het lijstje komt de synthesizer. Samen met de elektrische gitaar zorgt dit instrument voor een lead die je in geen enkel ander genre terugziet. Het mooie aan dit instrument is dat er honderden verschillende geluiden uit kunnen komen en de artiesten hiermee hun eigen sounds kunnen creëren. Stevie Wonder laat zien dat met zijn unieke zang en zijn skills met de synthesizer, de funk echt tot leven komt.

Dit is een gastbijdrage van Inside Audio

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*