RitzFlitz (100): Intergalactic Funk Coalition

Door DJ Ritz

Dit is een speciale RitzFlitz want het is de 100-ste! Naar mijn idee is dat toch een aardig aantal over de afgelopen acht jaar, met verdiende aandacht voor bekende en minder bekende funkacts. Ik hoop dat de lezers van dit blog mijn bijdragen een beetje (hebben) weten te waarderen. Gemiddeld kom je uit op één artikeltje per maand. Op naar de volgende 100 zullen we maar zeggen, want funk verdwijnt niet zomaar.

In deze ‘jubileum-flitz’ bespreek ik een bovengemiddeld goede en onlangs uitgebrachte p-funk-achtige release van multi-instrumentalist/producer Kenny James. De volledige titel van het nieuwe album is Intergalactic Funk Coalition Invisiblemann vol. 15.

Eigenlijk had ik tot een paar dagen geleden niet eerder van deze artiest gehoord maar Kenny James heeft al 14 releases op zijn naam staan. Inmiddels heeft hij een nieuwe titel toegevoegd aan zijn serie Invisiblemann-albums. Deel 15 (!) heet dus Intergalactic Funk Coalition en bevat vette, retro funkgrooves met moderne wendingen. In mijn beleving is het vrij unieke niet alledaagse funk dat soms doet denken aan vroeg werk van Funkadelic.

Kenny James is een multi-instrumentalist en producer uit Chicago. Momenteel is hij woonachtig in de buitenwijken van Los Angeles. Hij komt uit een muzikale familie. Zijn vader en zijn moeder hebben beiden een muzikale achtergrond. Zijn vader, Bob James, niet te verwarren met de gelijknamige pianist, is een van Chicago’s meest vooraanstaande trombone-spelers en een ervaren a capella gospelzanger. Zijn moeder Carolyn James is zangeres en celliste.

In 1996 ging Kenny produceren voor de Plugged Music Group. De eerste grote doorbraak kwam datzelfde jaar toen H-Gun Productions, bekend van de video van Public Enemy en Anthrax, “Bring the Noise”, Kenny en zijn partner Jim Colao benaderde om de muziek te verzorgen voor de MTV Movie Awards. Dit leidde tot het produceren van muziek voor Comedy Central, Levi’s en Cartoon Network.  Daarnaast leverde Kenny muziek aan voor documentaires. Naast zijn werk als producer is Kenny ghostwriter voor verschillende opkomende artiesten in Azië en Europa.

Hoewel basgitaar Kenny’s favoriete instrument is, blinkt hij ook uit op drums en op toetsen. Naast het zelf musiceren is Kenny vooral werkzaam als producer onder de naam Invisiblemann. De muziek die Invisiblemann produceert varieert van pop, rock, elektronisch, jazz tot R&B. Zoals hiervoor is aangegeven heeft James Kelly alias Invisiblemann tot nu toe 14 albums met eigen werk geproduceerd waarbij hij alle nummers componeerde en de meeste instrumenten bespeelt.

Intergalactic Funk Coalition
Vol. 15 is een zeer aanbevelenswaardig funky album. De 14 nummers die erop staan leveren samen een speeltijd op van bijna 75 minuten. Alle tracks zijn okay en het verdient aanbeveling het hele album achter elkaar te beluisteren. Het album is hier te verkrijgen, zowel als download als op CD.

Invisiblemann is (met eerder werk) te vinden op YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCshzRfd3bmZ5zlgbo9HzedA

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *