Funkmuziek krijgt een permanent museum

Funk, het muziekgenre met het accent op de één (the one) waar zoveel ‘funkateers’ over de hele wereld van houden, verdient en krijgt binnenkort een écht museum. In maart 2017 opent in Dayton, Ohio het zogeheten Funk Music Hall of Fame & Exhibition Center. Vrijwilligers zijn al begonnen met het verplaatsen van de funkmemorabilia, die tijdelijk tentoongesteld zijn geweest in de Dayton Metro Bibliotheek, naar de nieuwe vaste locatie met een oppervlakte van ruim 650 m2 in het centrumdeel van Dayton dat bekend staat als het Fire Block District. “Het museum gaat zich daar voor een lange tijd vestigen”, verzekert de trotse Hall of Fame president David R. Webb op de website Dayton.com.

David Webb (Funk Music Hall of Fame)

Peter Benkendorf, oprichter van Dayton’s creatieve denktank ‘The Collaboratory’ en ook wel eens ‘champion of community initiatives’ genoemd, heeft de betrokken projectontwikkelaars uiteindelijk zo ver gekregen dat The Funk Music Hall of Fame & Exhibition Center een permanente vestiging krijgt in Dayton. Een jarenlange droom van Webb en andere funkfans komt nu uit. “Veel mensen dachten dat het ons niet zouden lukken”, zegt Webb tegen Amelia Robinson van Dayton.com. Funkartiesten uit de hele wereld zullen een plekje krijgen in het Funk Music Hall of Fame & Exhibition Center, belooft Webb.

The Funk Music Hall of Fame and Exhibition Center

Het non-profit museum wordt momenteel geleid door zeven vrijwilligers maar is naarstig op zoek naar sponsors en overheidssubsidie. Webb zou de raad van bestuur graag uitbreiden naar 9 tot 11 leden. Voorts is er behoefte aan vitrines, etalagepoppen en vooral aan unieke aan funk gerelateerde attributen die originele funkpioniers in de loop der jaren hebben bewaard.

Gary Mudbone at the Funk Music Hall of Fame
Gary ‘Mudbone’ Cooper support The Funk Music Hall of Fame & Exhibition Center.

Waarom uitgerekend een funkmuseum in Dayton, Ohio? Wel, funk is in de jaren ’70 en ’80 als muziekgenre op de kaart gezet door groepen als The Ohio Players, Roger Troutman & the Human Body, Zapp, Faze-O, The Majestics, Heatwave, Sun, Slave en Lakeside. Allemaal bands met roots in Dayton. Andere funkartiesten en bands zoals The Isley Brothers, Bootsy Collins, O’Jays, House Guest en The Dazz Band komen weliswaar niet uit Dayton maar wel uit de staat Ohio. Dat verklaart waarom Dayton, meer dan welke andere Amerikaanse stad, een geschikte plaats is voor een funkmuseum.

Lees ook: 8 Dayton acts you should give a funk about.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *