‘Funken’ in Van Dale

In Nederland wordt gefunkt vanaf eind jaren zestig. Platen van James Brown, Sly & the Family Stone, The Pariaments, Parliament, Funkadelic en alle andere aan George Clinton gerelateerd P-Funk-acts vonden toen al gretig aftrek bij een nieuw publiek en werden thuis en op feestjes gedraaid.

Nederlandse muzikanten deden in de jaren zeventig ook pogingen om de zwarte muziek met het accent op de één na te bootsen of er een eigen draai aan te geven om hun publiek te laten funken. De wat oudere lezers van Funkblog herinneren zich vast nog wel de Houseband, een van de eerste échte Nederlandse funkbands. Funk is vandaag de dag nog steeds springlevend. George Clinton zette vorig jaar met Parliament/Funkadelic Paradiso op z’n kop, en het concert van funkbassist Bootsy Collins zijn Funk Unity Band a.s. vrijdag is volledig uitverkocht.

Het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal is er, na bijna 50 jaar, achter gekomen dat er op funkmuziek gefunkt kan worden. ‘Funken’, ‘funkte’ en ‘heeft gefunkt’ is (voorlopig) opgenomen in Van Dale met als omschrijving: ‘op het ritme van funkmuziek bewegen, dansen’.

Funken in Van Dale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *