Bootzilla Fanclub Holland (1994–1997)

{2 Comments}

Bootsy en President Bartdoor Bart ‘Dodge’ Verhoeven

In 1993 kwam Bootsy’s album ‘Blasters Of The Universe’ uit en in het boekje van de dubbel-cd stond een fanclubadres vermeld. Ik had al meerdere malen getracht contact te maken met de Bootsy-fanclub, maar daar kwam steeds geen reactie op. Deze keer kon je zelfs een t-shirts en andere merchandise bestellen. Ik heb onder andere een Bootsy-shirt besteld, en bij de bestelling heb ik een brief geschreven met een foto van mezelf en mijn zelfgebouwde gele sterbas. Plus een verhaal over mijn eigen funk band Seven Eleven en dat we zeer geïnspireerd waren door Bootsy en dat ik als Bootsyfan zelfs een sterbas had gebouwd.

Het begin
Vrij snel kreeg ik het Bootsyshirt en de andere merchandise geleverd. Plus een brief, geschreven door Patti ‘Sweetlipps’ waarin ze me bedankte voor de bestelling en waarin ze nog een opmerking maakte over de sterbas. Ze vroeg nog meer foto’s van de gele sterbas. Samen met ex-wife Bookzilla ging ik aan de gang en we hebben een hele fotoshoot gedaan en de resultaten opgestuurd.

Na een tijdje belde Patti naar Uden! Een gezellig gesprek volgde en daar kwamen een paar opmerkelijke dingen uit. Ik vroeg wat Bootsy eigenlijk ervan vond dat ik op een zelfgemaakte sterbas speelde. Ze zei dat ze door de jaren heen al een paar sterbassen gezien hadden, buiten bootsy’s eigen twee originele sterbassen, “…but none of them as close as yours!”. Een mooi compliment. En ze zei: “ Bootsy is flattered by it, he said to keep on doing what you’re doing; it’s funky”.  Nou, vanaf dat moment was het ‘Funkin’ with a permit’. Later heb ik een nieuwe sterbas laten bouwen en jaren daarna kwamen zelfs 100 Warwick fabriekssterbassen op de markt. Maar Patti vroeg zelf ook wat; “Bart, are you interested in becoming a contact for the fanclub?”. Natuurlijk stemde ik daarmee in maar na het gesprek besefte ik dat ik geen idee had wat ze bedoelde. Dat zou later duidelijk worden.

In februari 1995 gaf Bootsy een optreden in Nighttown Rotterdam en daags erna in Paradiso Amsterdam. Ik had met Bookzilla besloten, dat dat de perfecte locaties waren om fanclubleden te werven en ze meteen merchandise te laten bestellen. Bootsy kon toen zelf naar Europa geen merchandise meenemen met de muziekinstrumenten. Na de twee shows hadden we al gauw zo’n 250 adressen, telefoonnummers en een funkload aan bestellingen. Op de kaartjes die we uitdeelden kon je aankruisen wat je graag van Bootsy wilde hebben.

Making Magic WandsMaking Magic Wands 2

 

 

 

 

 

De volle mep
We hadden een zakenrekening geopend bij de Postbank en samen met de bestellingen kon ik acceptgiro’s versturen. Alle fanclubleden hebben alles altijd netjes betaald. Het gekke was, dat toen ik op mijn beurt mijn bestelling deed bij Patti, ik eerst de volle mep, vooruit moest betalen. Ik moest alles voor verkoopsprijs kopen van haar.

De eerste bestelling was meer dan drieduizend gulden. Verzendkosten heb ik ook uit eigen zak betaald. Alles voor de fanclub, maar het stak me wel een beetje dat ze geen vertrouwen had en het onderste uit de kan wilde hebben. Later heeft ze wel eens uitgelegd dat ze heel erg vaak zijn bedrogen en toen hadden besloten het zo te doen.

Ondertussen begon de fanclub te leven; rubber fans schreven naar de Bootzilla-postbus in Uden, ze stuurden foto’s, verhalen en de bestellingen bleven maar komen. Voor de fanclub zijn we ook zelf merchandise gaan maken en verkopen. Honderden Magic Wands; sterrentoverstafjes met ‘Bootsy’ erop, placemats, foto’s, sterbrillen, fanclubcards, enz.

Bijna wekelijks hadden we fanclubbers over de vloer of we bezochten clubleden door het hele land. Door de jaren heen kwamen we erachter dat veel rubberfans basgitaar spelen of drummen; logisch. Veel zijn ook grafisch creatief; schilderen, dtp’en, ontwerpen, en er zijn veel vrouwelijke Bootsyfans die geraakt zijn, op de eerste plaats door de muziek, maar ook door de fashion en stijl van Bootsy. De Bootzilla Fanclub Holland heeft vele mooie highlights gehad, de merchandise voor een paar tournees geregeld. HandieMan Maurice heeft een prachtige cassetteband gemaakt, exclusief voor de fanclub, van een VPRO-uitzending van het concert in Rotterdam. We hebben zelfs een gouden sterbashanger laten maken en aangeboden aan Starmon The booted one. Zo zijn er mooie contacten ontstaan binnen de fanclub, ook muzikale, waaruit vriendschappen zijn voortgekomen.

P-ViewsBootsy en President Bart en Funkateer Genius
Samen met Funkateer Genius, een Duitse überfunkateer waar Patti me mee in contact bracht, maakten we voor de fanclub ‘P-Views’. Een van de weinige funkperiodieken in de wereld in die tijd. Er was toen nog een Duitser, Peter Jebsen, die New Funk Times uitbracht, maar dat was onregelmatig.

P-Views was een dik A4-funk-periodiek dat elk kwartaal uitkwam. We hadden meer dan genoeg info steeds om het blad te vullen. Maar we waren voor een groot deel afhankelijk van de informatie van de Bootzilla Fanclub in America. Toen bleek dat Bootsy regelmatig in Europa was geweest voor optredens en opnames zonder ons te tippen, verslapte de aandacht. We vroegen Patti ook steeds achteraf om de volgende keer een simpel mailtje te sturen, maar ondanks beloftes dat voortaan te doen, bleef de informatie uit. Bootsy was dan soms echt dicht in de buurt geweest:  in Nederland, Duitsland of Frankrijk. Voor ons was dat onbegrijpelijk en vooral jammer dat we er weer niet bij waren geweest en geen verslag konden doen naar de achterban natuurlijk. Wel bleef Patti overigens gewoon vragen de enorme dozen merchandise van Schiphol te halen voor tournees. Maar de funk moet wel van twee kanten komen en na meer dan een jaar totale informatiestop uit Cincinnatti hebben Genius, Bookzilla en President Bart besloten er een stervormige punt achter te zetten.

Het einde
We hebben een brief naar alle 300 leden gestuurd en uitgelegd dat we zo niet langer konden werken. Er ontstonden geen nieuwe initiatieven en zo eindigde de Bootzilla fanclub Holland in 1997. Ik heb in die tijd prachtige verhalen gehoord over hoe Bootsy het leven van vele fans heeft beïnvloed. Misschien zijn er wel ex-fanclubleden die dit lezen en inspireert het hen om ook een leuke Bootzilla-anekdote te vertellen.

President Bart

Ex Bootzilla fanclub Holland

2 Comments…

 1. yeah dodgie .. zoals bootsy zelf zegt: it takes two to funk .. never wanna be caught playing with myself, you know 😉 respect voor je superfunky acties!! hoop je vrijdag te zien.

 2. Mooi verhaal President Bart!,

  Uiteraard kan ik me de P-views ook nog herinneren. Ik baal alleen van mezelf dat ik in een dwaze opruimbui ze weg heb gedaan, maar ja dat is achteraf gepraat. Mochten ze op een één of andere manier digitaal bewaard zijn dan hou ik me aanbevolen naar zo’n link.
  Volgens mij heb ik ook nog bijgedragen aan dat sieraad voor Bootsy.

  Voor mij was Rotterdam Nighttown, helaas ter ziele, (ook) de eerste keer dat ik Bootsy live heb gezien, dat was werkelijk een haast ‘spiritueel gebeuren’. Geweldig concert en hele goede herinneringen aan.
  Pas veel later via Pascal een uitstekende opname van dat concert op CD gekregen.

  Wellicht zie ik je binnenkort weer eens in Dordrecht.