RitzFlitz (34): Alle vijftien goed

{0 Comments}

Door DJ Ritz

In deze ‘lijstjestijd’ met zoveel lijsten is het moeilijk na te gaan of de muziek die je zelf goed vindt wel in alle lijstjes vertegenwoordigd is. Op de lijstjes die ik tot nu toe heb gezien zie ik weinig aanknopingspunten met mijn eigen smaak. Net als vorig jaar trouwens. Toen had ik voor de RitzFlitz-rubriek zelf maar een top 10 samengesteld van de beste funky CD’s die in dat jaar zijn verschenen.

Dit jaar heb ik gekozen voor een top 15 met favorieten, vooral pittig funkgerelateerde muziek. Ga uit van 90% echte funk en 10% fraaie soul, met bekende namen zoals James Brown, Bernie Worrell, Sweat Band, Slave en General Caine. Anderen zijn daarentegen wat minder bekend. ‘Assistants Ray (When You’re Hot, You’re Hot)’ van de Mother Freedom Band (nr. 11) vind ik zelf één van de toppers van deze verzameling tracks. Echt heel erg funky. Dat nummer kwam ik laatst weer eens tegen toen ik oude verzamel-CD’s aan het beluisteren was. Deze song trof ik gelukkig ook aan op YouTube.

James Brown - Take A Look At Those Cakes
Sylvia StriplinVoor hele mooie soul moet je naar de nummers 4, 10 en 12 luisteren. ‘You can’t turn me away’ van Sylvia Striplin (nr. 4) heeft een zeer aangenaam envelop-filter-basgeluid. ‘Eva’ van Cláudio Zoli (nr. 12) is perfect opgenomen en is werkelijk oorstrelend. ‘Sista’ van Rachelle Ferrell (nr. 10) bezorgt mij, en misschien meer lezers, bijna kippenvel. Voor de rest ligt de nadruk op Real Funk.

Wellicht kunnen deze 15 funktoppers de komende feestperiode wat opvrolijken. Ik wens alle lezers en de collega’s bij Funkblog al het goede. Tot volgend jaar!

 1. Communicators & Black Experiences Band: ‘Is It Funky Enough?’
 2. Rufus Thomas: ‘Do the Funky Chicken’
 3. Bernie Worrell: ‘Insurance Man for the Funk’
 4. Sylvia Striplin: ‘You can’t turn me away’
 5. Sweat Band: ‘Jamaica’
 6. General Caine: ‘LRJ Pop’
 7. James Brown: ‘For goodness sakes, take a look at those cakes’
 8. Greyship Daviz: ‘Traffic’
 9. Slave: ‘Sizzlin’ hot’
 10. Rachelle Ferrell: ‘Sista’
 11. Mother Freedom Band: ‘Assistants Ray (When You’re Hot, You’re Hot)’
 12. Cláudio Zoli: ‘Eva’
 13. The Players Association: ‘Let your body go’
 14. Bill Dickens: ‘Steppin’ to a groove’
 15. Jackie Boy & Nature’s Creation Dab-Wet: ‘This Groove Is Made For Funkin’’Plaats reactie

Your email address will not be published.

*