RitzFlitz (93): Funk Engine

Door DJ Ritz

Het is puur toeval dat de band Funk Engine die ik in deze nieuwe RitzFlitz aan jullie wil voorstellen net als de Rebecca Johnson Band uit de vorige RitzFlitz, eveneens uit Australië komt. De titel van het nieuwste album van Funk Engine is Jazz-Funk, niet erg origineel want bijvoorbeeld het debuutalbum van Incognito uit 1981 heet ook zo maar dan zonder liggend streepje.

De band uit Sydney speelt muziek die voornamelijk is gebaseerd op groove. De bandleden zijn allemaal opgegroeid in Sydney, behalve gitarist Felix Lalanne, die oorspronkelijk uit Byron Bay komt. Funk Engine werd in januari 2013 opgericht aan het conservatorium van Sydney door bandleider, componist en bassist Siebe Pogson. De rest van de band bestaat uit Holly Conner (drums), Nischal Manjunath (tenorsax) en de hiervoor genoemde Felix Lalanne (gitaar).

In november 2014 bracht Funk Engine hun titelloze debuutalbum uit. Deze release werd na het verschijnen goed opgepakt en was regelmatig te horen op de grote radiostations in Australië. In 2017 verscheen de opvolger Taking a Ride.

In de zomer van 2020 bracht Funk Engine hun 3e CD Jazz-Funk op de markt. Hierop staan acht nummers die bij elkaar 51:36 duren. Het is een erg aangenaam album met uitstekend in het gehoor liggende muziek. Het is een soort tijdloze laidback groove. De video’s van tracks van het album die op YouTube staan, waarvan twee hieronder, geven een goede indruk wat ik hiermee bedoel.

Op deze laatste uitgave wordt de band ondersteund door een keyboardspeler, een trompettist en een trombonespeler. Met name de nummers waarop de drie blazers te horen zijn springen er extra uit. Jazz-Funk is hier te verkrijgen.

Jazz-Funk Anthem – Funk Engine

Going the Distance feat. Pat Powell – Funk Engine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *