RitzFlitz (9): Zainichi Funk

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Deze keer Funk uit Japan. Sowieso een funk-soul (en basmuziek) minnend land. Veel funk en fusion artiesten brengen daar als eerste hun CD uit, vaak in fraaie verpakkingen en voorzien van bonustracks. Die staan niet op de Europese en Amerikaanse uitgaven die in minder fraaie hoesjes verschijnen, mochten ze daar al uitgebracht worden. Dat gebeurt meestal wel, maar dan moet je er vaak een behoorlijke tijd op wachten.

Het gaat hier dus om een Japanse funkband genaamd Zainichi Funk, hoewel de naam anders zou kunnen doen vermoeden. Zainichi (在日) betekent letterlijk ‘bestaan(d) in Japan’. Maar de uitdrukking heeft ook een negatievere en meer discriminatoire betekenis ten opzichte van Koreanen: ‘Koreanen die in Japan leven’. Japanners zijn geen grote vrienden van Koreanen en Chinezen, maar dat is wederzijds. Bij die naam zou je dus in eerste instantie aan Koreanen kunnen denken, maar het zijn allemaal Japanse muzikanten die wellicht voor die naam hebben gekozen om een beetje te provoceren.

zainichifunk

Zainichi bestaat uit:
Hamano Kenta (zang/leider)
Keita Murakami (bas)
Yoshihiko Oogi Liang (gitaar)
Makoto Takeshi Nagata (drums)
Fukushima, “Pete” Mikio (sax)
Kubota Shigeru (trombone)
Murakami Motoe (trompet)

Ik heb inmiddels drie CD’s van ze: ‘Renraku’, ‘Bakudan Kowai’ (een dubbel CD) en het 1e album ‘Zainichi Funk’. Ze hebben nog meer albums gemaakt. Check daarvoor het internet.

In ‘goede Japanse traditie’ (ahum) worden erg funky nummers afgewisseld door ballads. De muziek klinkt ook wel maf door de Japanse teksten met af en toe een Engels kreetje er tussendoor.

Zoals je uit de filmpjes kunt opmaken is Zainichi een Japanse variant op muziek van James Brown. De muziek kan er naar mijn idee wel mee wedijveren. Vooral de blazers zijn opmerkelijk goed en strak! Live maakt de groep het ook waar (zie een van de linkjes hieronder). De danspasjes van de frontman zijn alleraardigst. Het eerste, en misschien hun meest bekende filmpje hieronder is wellicht bij sommige funkbloglezers bekend, aangezien het al bijna 2 miljoen keer bekeken is. In ieder geval zeer de moeite waard om deze band te checken en materiaal van aan te schaffen!

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*