RitzFlitz (33): Juraj Griglak

{0 Comments}

Door DJ Ritz

Dit keer in RitzFlitz weer eens een muzikant die zich op de grens bevindt van funk en fusion. Wil je niet de zoveelste van David Sanborn of vergelijkbare artiest horen, maar wel muziek van uitstekende kwaliteit dan is het werk van Juraj Griglak zeker de moeite waard. Deze Slowaakse bassist uit Bratislava (geboren in 1963) timmert al een tijdje aan de weg.

juraj griglak

Dat we het hier over een bijzonder talent hebben, blijkt wel uit een hieronder vermeld YouTube-filmpje – de opname dateert uit 1985 – waar Juraj op 22-jarige leeftijd met Stanley Clarke mee mag spelen op het podium. Je ziet aan Clarke dat hij het leuk en goed vindt.

Juraj Griglak heeft voor zover ik weet maar twee CD’s onder zijn eigen naam uitgebracht, waarvan eentje, ‘Time to Fly’, vorig jaar. De andere, ‘My Bass Friends’, stamt uit 2000. Van een hele grote eigen productie kan Juraj dus niet worden beticht, maar deze twee albums zijn wel zo prima dat ze aandacht verdienen. Ik ga ze niet nummer voor nummer bespreken want als je de filmpjes hieronder bekijkt en naar de muziek luistert op zijn website weet je meteen waar het over gaat.

Juraj Griglak - Time to FlyGriglak treedt regelmatig op met niet de minste artiesten zoals Poogie Bell (drums) en Michael ‘Patches’ Stewart (trompet), beiden bekend van hun solowerk en ook van de Marcus Miller band. Naast nog veel meer andere muzikanten spelen Bell en Stewart mee op Griglak’s laatste CD ‘Time to Fly’.

Je kunt beide albums bij Juraj Griglak zelf bestellen en die komen dan binnen een week in je brievenbus! Voor liefhebbers van bovengemiddeld goed baswerk en zeer aangename funk-fusion een verplichte aanschaf, lijkt mij.
Plaats reactie

Your email address will not be published.

*