RitzFlitz (31): Resolution 88

{0 Comments}

Door DJ Ritz

resolution-88Dankzij de informatieve Franse site Fonkadelica.com werd – door een recensie van hun gelijknamige album uit 2014 – mijn aandacht gevestigd op ‘Resolution 88’, een nieuwe door toetsenist/componist Tom O’Grady geleide groep uit het Engelse Cambridge. Het is geen funk à la James Brown, Bootsy Collins of George Clinton maar meer de instrumentale jazz-funk uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. De muziek van Resolution 88 kan het beste worden vergeleken met werk van Herbie Hancock uit die periode. Dat is voor de band een groot compliment want Hancock heeft in die jaren (en niet alleen in die jaren) briljante albums uitgebracht die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan en vandaag de dag nog steeds zeer actueel en swingend klinken.

Resolution 88 lijkt te hebben voortgeborduurd op die stijl. Voor liefhebbers van Hancock’s muziek uit de seventies is ‘Resolution 88’ van Resolution 88 sowieso een aanrader. Hieronder is aangegeven waar de plaat te verkrijgen is. De muziek doet – vanwege de spacey keyboardsounds – soms ook denken aan Lonnie Liston Smith. Die combinatie van Hancock- en Smithachtige muziek maakt het wel een zeer smakelijk geheel. En het is beslist geen kopie van Hancock of Smith want je hoort duidelijk verschillen en dat het album van Resolution 88 recent is opgenomen.

Resolution 88 live in Ronny Scott’s in Londen, fotografie © Carl Hyde

De CD begint met een vrij rustig nummer (‘Collidoscope’). Wellicht vindt een enkeling dit iets te ‘smooth’, maar het ligt bij mij meteen lekker in het gehoor. Gelijk gevolgd door een funky song getiteld ‘Pursuit of the Jetsonmobile’. Track nummer drie is kort en spacey en doet denken aan het soms haast meditatieve werk van Smith. Song 4 begint heel erg relaxed met zeer fraai saxofoon-en keyboardwerk en had bijvoorbeeld zo tussen één van de rustigere stukken van het Hancock-album ‘Manchild’ kunnen staan. Voor nummer 5 zie de beschrijving bij 3. De zesde song ’Doin’ It’ is totaal anders dan een gelijknamig nummer van Hancock van zijn LP/CD ‘Secrets’. ‘Doin’ It’ van Resolution 88 is ook erg swingend en smaakvol gespeeld. Track zeven is groovy onderkoelde funk-jazz. Zeer prettig! Bassist Tiago Coimbra zet hier een behoorlijk meeslepende en zeer funky baslijn neer. Topnummer! Van song acht staat hieronder een link naar een live-uitvoering. Als je daar naar luistert krijg je meteen een indruk over welke funksoort het gaat. Track nummer 9 zou zo op een oude The Headhunters-plaat kunnen staan. Dus zeer okay. Het laatste (te korte) nummer is een lekkere funky tune waarin alle muzikanten goed tot hun recht komen. Resolution 88 is een veelbelovende nieuwe groep om in de gaten te houden!

De band bestaat uit:
Tom O’Grady: keyboards
Afrika Green: drums
Ric Elsworth: percussie
George Crowley: tenor sax
Tiago Coimbra: bas

Meer info over Resolution 88 kun je vinden op de officiële website van de band. Als je de CD via Bandcamp aanschaft, krijg je ‘m met een persoonlijke boodschap beschreven thuis gezonden. Ik zou zeggen: doen!

Live uitvoering van ‘Broken Beat’:

Resolution 88 – Caughtus Interruptus (Official Music Video feat. suitcase Rhodes piano)

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*