RitzFlitz (104): Victor Wooten

Door DJ Ritz

De laatste maanden heeft het niet bepaald storm gelopen met nieuwe funk-releases. Eerder merkte de hoofdredacteur van Funkblog op dat funk een niche is (geworden) en dat klopt eigenlijk wel. Het is uiteraard een genre dat nooit geheel zal verdwijnen, maar de hoeveelheid uitgebracht écht onvervalst funkwerk staat eigenlijk al lange tijd behoorlijk stil. Er komen bij de redactie heus wel mails binnen waarin, veelal door managers, aandacht wordt gevraagd voor een nieuwe release. Maar als je de gezonden opnames dan gaat beluisteren is het funkgehalte dermate laag of soms zelfs geheel afwezig, dat wij er geen aandacht aan besteden.

In RitzFlitz heb ik eerder aan volgers van funkblog gevraagd het te melden als er bepaalde funkuitgaven zijn die wij misschien over het hoofd hebben gezien. Ook daarop kwam geen respons. Een nieuwe release die we in elk geval niet over het hoofd zien is die van bassist Victor Wooten, één van mijn favoriete artiesten.

Nieuw werk van Wooten is altijd een goed bericht. Zoals bekend heeft hij het funkbassen op een (nog) veel hoger niveau getild. Hij is daar de afgelopen jaren veelvuldig van alle zijden voor geprezen. En zeer terecht.

Het nieuwe album heet voluit ‘Victor Wooten Steve Bailey Bass Extremes ‘S’low Down’ en telt 10 nummers (45:36). Eigenlijk zijn alle nummers prima en ook nog eens fantastisch opgenomen. De sound is fenomenaal. Het zijn niet allemaal funknummers, maar veel verschillende stijlen die logischerwijs allemaal voorzien zijn van fantastisch baswerk.

De CD begint met een korte inleidende track met sterbasist Bootsy Collins. Bootsy is niet de enige ‘gastartiest’ die te horen is op deze release. Om nog een paar te noemen: Marcus Miller, Otiel Burbridge, Mike Stern, John Patitucci, Joe Dart. Dat is slechts een kleine opsomming.

Kortom, het nieuwe album van Victor Wooten is zeer de moeite waard om aan te schaffen. Dat kan onder meer via deze link: https://www.vixmerch.com/collections/vix-music


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *