Pure Fiction

{0 Comments}

Zaterdag 14 oktober a.s. presenteert Amsterdam Funk Orchestra in de Sugarfactory hun eerste CD getiteld ‘Pure Fiction’. Het album kwam tot stand dankzij een succesvolle crowdfundingactie. Het online jazzmagazine Jazzenzo.nl heeft al een mooie recensie geplaatst.

Trujillo schreef acht van de negen composities en arrangeerde alle stukken. Met alleen al een veertienkoppige blazerssectie bestaande uit trompetten, saxofoons en trombones een uitdaging én een feest om te knutselen met zoveel puzzelstukjes. Voortdurend schuivende lagen waaruit verbindende trio- en duo-tjes even snel opklinken als verdwijnen zorgen voor een broeierig spektakel en stuwende climaxen. Vanaf de eerste noten swingt ‘Pure Fiction’ als een tierelier.

De composities zijn opgetrokken uit veelal de funk en afrobeat, zoals ‘Kulem Ban Ban’ geschreven door de Surinaams-Nederlandse tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911 – 1963), dat lekker aanschurkt tegen de roemruchte orkesten van Fela Kuti.

Amsterdam Funk Orchestra, met dubbele percussie in de ritmesectie, klinkt strak en wendbaar. Fraai is het intro van ‘I.L.Y.M.O.W.’ waarin diverse blazers een ritmische groove neerzetten die qua sfeer niet onderdoet voor de roemruchte ‘Papa was a Rollin’ Stone’ uitvoering van The Temptations. Een heerlijke organische mix passend bij een dansorkest bij uitstek.

Aldus Jazzenzo.nl.

Amsterdam Funk Orchestra werd in 2014 opgericht door saxofonist Efraïm Trujillo (musical director) en Matthijs Klinkert (lead alt) en is met 21 leden de grootste funkband van Nederland. De groep speelt vol overgave klassieke funk en afro-funk, speciaal voor deze band geschreven en gearrangeerd door Trujillo. Amsterdam Funk Orchestra kent haar klassiekers en speelt ook stukken van Fela Kuti. De grote ritmesectie met dubbel uitgevoerde percussie zorgt ervoor dat je bij een optreden onmogelijk stil kunt blijven zitten. Door optredens met zanger Steffen Morrison, zangeres Denise Jannah en gitarist Anton Goudsmit heeft Amsterdam Funk Orchestra al de nodige aandacht op zich weten te vestigen.

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*