Keep the funk alive!

Nederlandse muziekbladen besteden de laatste jaren weinig aandacht aan FUNK terwijl funkconcerten in Nederland goed worden bezocht, denk aan Prince en deze zomer George Clinton & Parliament/Funkadelic in Paradiso. Er zijn genoeg liefhebbers. Zo werd een gerucht dat Bootsy Collins ter afsluiting van MTV-awards met Afrojack en Snoop Dogg zou optreden in de Melkweg met enthousiasme begroet en in een mum van tijd verspreid.

Hoe komt dat toch dat funk, en met name funk van Nederlandse bodem, wordt genegeerd? Op de vraag van de distributeur waarom in het toonaangevende muziektijdschrift OOR geen enkele letter is gewijd aan het 25-jarig bestaan van Neerlands langst bestaande funkband Seven Eleven antwoordde de redactie van OOR vorig jaar: “Wij zijn niet zo van de funk”. Andere bladen zeiden iets dergelijks of reageerden helemaal niet. Dat is tekenend voor de situatie in Nederland.

In ons omringende landen zijn er websites en tijdschriften die uitsluitend gaan over funkmuziek. Hier laat de vaderlandse muziekpers het helaas afweten, mogelijk doordat échte kenners van het genre zoals Paul Manak (OOR) en Geert van Itallie (tegenwoordig directeur Melkweg) zijn gestopt met hun journalistieke activiteiten, en er van funkprofessor Sjeng Stokkink slechts mondjesmaat recensies worden gepubliceerd in het tweemaandelijks verschijnende Jazzism, waar releases van grote platenmaatschappijen voorrang krijgen boven een release, hoe goed ook, die in eigen beheer is uitgebracht.   

Nu is er FUNKBLOG.NL, een initiatief van Funk to the Max Records, Seven Eleven en webdesigner Soulgood. FUNKBLOG.NL informeert lezers wat er op het gebied van FUNK gaande is, vooral in Nederland, en biedt liefhebbers van het genre een platform om hierop en op elkaar te kunnen reageren. Op FUNKBLOG.NL lees je bijvoorbeeld hoe geestverwanten ooit in aanraking zijn gekomen met FUNK, over het beste funkconcert dat ze ooit op Nederlandse bodem hebben gezien, of over een bijzondere ontmoeting met een beroemd funkartiest.   

Keep the funk alive!

Marcel Visser, Marcel Kaatee & Bart Verhoeven

Redactie Funkblog.nl
www.funkblog.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *