Funky North Sea Jazz Club

{0 Comments}

Het gaat goed met de North Sea Jazz Club. Steeds meer liefhebbers weten de weg naar de jazzclub in de voormalige Westergasfabriek te vinden. Het parkeerprobleem (je mag je auto niet op het fabrieksterrein zelf parkeren maar moet in de Staatsliedenbuurt een plek zoeken of in een kwartier verderop gelegen parkeergarage) nemen de bezoekers graag voor lief. De meeste Amsterdammers komen natuurlijk op de fiets.

Het succes van de North Sea Jazz Club is vooral te danken aan het interessante aanbod van internationale acts dat programmeur Niels Nieuborg voor een optreden weet te strikken. Met partners als Mojo, Het Parool, Sublime FM, NPO en Jazzism wordt dat programma goed weggezet in de media. Posters hangen overal in de stad. Artiesten die er hebben opgetreden komen graag terug. Dat is een goed teken.

Hieronder een greep uit wat er op de website van de North Sea Jazz Club allemaal aan funk-gerelateerde concerten wordt aangekondigd, met de beschrijving van de artiest in kwestie erbij.

6 maart: Shuggie Otis

Shuggie_Otis-nsjc2016

Blues, funk, R&B en soul, Shuggie Otis speelt het allemaal. Naast een diversiteit aan stijlen speelt hij ook nog eens meerdere instrumenten zoals piano, basgitaar, drums en gitaar, waarvan laatstgenoemde zijn favoriet is. Hij begon ermee toen hij twee was en trad al op met zijn vader – Johnny Otis – op zijn twaalfde. Hij moest zich vermommen met zonnebril en nepsnor om in nachtclubs mee te kunnen spelen.Naast veelzijdige eigen albums – Here Comes Shuggie Otis, Freedom Flight en Inspiration Information – heeft hij ook met grootheden samengewerkt. Met zijn vader Johnny Otis, Al Kooper, Preston Love en zelfs bas bij Frank Zappa. Zijn ‘Strawberry Letter 23’ werd een wereldhit als cover door de Brothers Johnson.

In 2016 komt Shuggie Otis met een gloednieuw soloalbum, zijn eerste sinds 40 jaar. In het najaar van 2015 kunnen de fans daar al een voorproefje van horen in de vorm van de single ‘Ice Cream Party’. In deze track laat Shuggie zijn psychedelische kant zien met gitaarwerk van formaat. In de North Sea Jazz Club speelt Shuggie Otis voor het eerst zijn nieuwe materiaal in Nederland, een unieke kans voor de fan.

16 april: Ryan Shaw

Ryan-Shaw-nsjc2016

Fans van retrosoul kunnen hun hart ophalen, want Ryan Shaw komt naar de club! De Amerikaanse zanger klinkt als een funky Otis Redding, Wilson Pickett, Bobby Womack en Sam Cooke ineen. Alsof hij geboren is rond de hoogtijdagen van bekende labels als Stax en Motown en nu een van de weinigen is die niet ouder blijkt te zijn geworden. In 2008 gooit de zanger hoge ogen met zijn debuutalbum This is Ryan Shaw. Hij mag het voorprogramma doen van Van Halen en zijn fan base groeit.

De eerste keer dat Ryan Shaw zichzelf in Nederland op de kaart zet is in 2009, als zijn single ‘It Get’s Better’ grijs gedraaid wordt in het glazen huis, tijdens 3FM Serious Request. Vervolgens speelt hij op Pinkpop, op de grote Nederlandse podia en op het North Sea Jazz Festival, om ook het publiek daar op te zwepen met zijn rauwe soul sound en funky gospel songs.Vanavond is Shaw terug in het land en geeft hij een dinerconcert met een band o.l.v. drummer Danny Sahupala.

21 april: The Funky Knuckles

TheFunkyKnuckles

The Funky Knuckles uit Dallas spelen hun jazz-fusion op geheel eigen wijze. De band bestaat uit een selectie van bandleden van de grootste artiesten ter wereld (onder anderen Beyonce, Erykah Badu, Talib Kweli en P. Diddy). Ondanks de uiteenlopende achtergronden van de artiesten werken The Funky Knuckles muzikaal samen als een school vissen, elke keer weer de grenzen van hun composities en improvisaties verleggend.

23 april: Poogie Bell

Poogie-Bell-nsjc2016

De kleurrijke slagwerker Poogie Bell (1959) bepaalt al jaren het ritmewerk van muzikanten als Chaka Khan, Marcus Miller, Roberta Flack, Erykah Badu, David Sanborn, Al Jarreau en Randy Crawford.Het verhaal gaat dat Bell met tien maanden al achter zijn eerste drumkit zat. Misschien wat overdreven, maar niet onmogelijk want hij komt uit een zeer muzikaal nest. Zijn vader was jazzmuzikant en muziekdocent. In de woonkamer van de familie Bell werd regelmatig gejamd door o.a. drummer Max Roach, saxofonist Ornette Coleman, pianist Marylou Williams en bassisten Paul Chambers, Ron Carter and Richard Davis.

Met zijn eigen band heeft Charles ’Poogie’ Bell al zijn ervaringen samengebald tot een sound waarin smooth jazz met neo-soul of hiphop opeens een heel andere textuur krijgt. Bell’s muziek is heel divers met als enige constante de funk in zijn spel. Verwacht live in de club romige, melodieuze soul, scherpe rimshots, laid back grooves en strakke arrangementen. In zijn band de fenomenale toetsenist Bobby Sparks  (RH Factor, Marcus Miller) en aanstormende saxofoniste Lakecia Benjamin (Stevie Wonder, The Roots) die ook al een eigen show op het North Sea Jazz Festival had.

20 mei: Brooklyn Funk Essentials

brooklyn_funk_essentials-nsjc2016

If it grooves, they will funk it! Sinds 1994 doen de Brooklyn Funk Essentials precies dat. Door de jaren heen in wisselende samenstellingen, maar altijd met even veel energie en passie. Het is alweer een tijd geleden dat ze in Nederland te zien waren, maar in de lente zijn ze dan eindelijk weer terug in Amsterdam, bovendien met een gloednieuw album: Funk Ain’t Ova.In de jaren 90 sloeg de eclectische acid jazz van de Brooklyn Funk Essentials in als een bom in New York. Hun bewerking van Pharoah Sanders classic ‘The Creator Has a Master Plan’ werd een wereldhit.

Na de clubscene in The Big Apple te hebben veroverd toerden ze de wereld over, onder anderen met Parliament Funkadelic, The Roots, James Brown, Jamiroquai en The Meters.Op Funk Ain’t Ova laten de Brooklyn Funk Essentials horen dat de funk er nog steeds goed in zit. Met nummers als ‘Blast It!’ en ‘Dance or Die’ moge het duidelijk zijn wat de New Yorkers van plan zijn met hun nieuwe album. In de North Sea Jazz Club zal dat niet anders zijn!

24 mei: Roy Ayers Ubiquity

roy-ayers-nsjc-2016

Hij is een levende soul- en R&B-legende en fan van de club. Roy Ayers was nog maar vijf jaar oud toen hij zijn eerste vibrafoonstokken van Lionel Hampton in de hand gedrukt kreeg. Sindsdien is de vibrafoon zijn verlengstuk. Naast Lionel Hampton is zijn vriend en medevibrafonist Bobby Hutcherson, een van zijn grote inspirators.Na een loopbaan in de jazz in de jaren 60 (met o.a. Herbie Mann, Curtis Amy en Chico Hamilton) stapte hij over naar funk, R&B en disco.

Ayers wordt ondertussen gezien als een van de grote, drijvende krachten achter de acid jazz en zijn muziek is een bron van inspiratie. Om de zoveel jaar staat er er een nieuwe generatie DJ’s en muzikanten op die de lome, groovy muziek, maar ook de up beat disco van Ayers herontdekt, grijs draait en sampelt.Met name hip-hop artiesten hebben zijn nummers dankbaar herbruikt. Denk aan ‘Description of a Fool’ van A Tribe Called Quest, Puff Daddy met het nummer ‘Been Around The World’ of Madlib’s remix van Jay-Z ‘s ‘Moment Of Clarity’. Maar ook Michael Jackson had Roy Ayers in de peiling bij ‘The Way You make Me Feel’. Het meest gesampelde nummer is zonder meer zijn megahit ‘Everybody Loves The Sunshine’. Beluister hier de samenwerking van Erykah Badu & Roy Ayers.

28 oktober: Nik West

Nik-West-nsjc2016

“Holy Funkadelic, I felt this girl’s energy the first time I was in her presence, I knew there was something special about her with that hair” – Steven Tyler“Nik West is definitely bringing back the funk groovement and I love everything about what she stands for!” – Bootsy Collins

De jonge Amerikaanse bassist en zangeres Nik West (27 jaar) is hot and happening. Met haar veelgeprezen cover van AC/DC’s ‘Back in Black’ viel ze in de smaak bij artiesten als Lenny Kravitz en Steven Tyler. Verder werkte ze al samen met grootheden zoals Prince, John Mayer, Marcus Miller en Dave Stewart (Eurythmics). Live wisselt ze moeiteloos van zwoele R&B naar ruige rocksolo’s.In haar basgeluid zijn funklegendes als Larry Graham, Louis Johnson (The Brothers Johnson) en Marcus Miller nooit ver weg en haar vocale klasse blijft zeker niet achter. In de North Sea Jazz Club blaast ze het dak eraf met haar combinatie van groovende funk en rock van haar onlangs uitgekomen EP Say Somethin’.

5 november: Narada Michael Walden

Narada-Michael-Walden-nsjc2016

Noem een legendarische artiest en de kans is groot dat Narada Michael Walden er mee heeft samengewerkt of mee heeft opgetreden. De Grammy en Emmy Award winnende Amerikaanse drummer, zanger en producer is verantwoordelijk voor Whitney Houston’s ‘I Wanna Dance With Somebody’, Aretha Franklin’s ‘Freeway of Love’ en heeft talloze andere pop- en soulsongs geschreven voor uiteenlopende wereldsterren als Barbra Streisand, Elton John, Mariah Carey, Sting, Santana, Stevie Wonder, Tom Jones en the list goes on.

In 2012 liet Narada Michael Walden zich van zijn blueskant zien toen hij met B.B. King, Buddy Guy, Trombone Shorty, Mick Jagger, Booker T. Jones in het witte huis een optreden gaf tijdens President Obama’s Red, White & Blues concert. En dat is nog niet alles. Als drummer heeft hij getoerd met Jeff Beck, Tommy Bolin en Weather Report en scoorde hij discohits als ‘I Shoulda Loved Ya’, ‘Tonight I’m Alright’ en ‘Gimme Gimme Gimme’ met Patti Austin. Daarnaast schreef hij muziek voor films als The Bodyguard en Free Willy en produceerde hij Gladys Knight’s ‘License To Kill’ voor de gelijknamige James Bond film. In de North Sea Jazz Club zingt hij muziek van zijn nieuwste album Evolution. Een album met dansbare songs vol teksten over zijn leven als gelukkige vader van twee kinderen.

Ga naar Funkagenda voor de ticket-links van al deze concerten.

 

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*